Учени обясниха защо ви се вие ​​свят, когато се изправите твърде бързо

Повечето от нас изпитват от време на време световъртеж и причерняване пред очите при внезапно изправяне. Като цяло това е съвсем нормално, но учените предупреждават, че може да е признак и на хронично заболяване , пише Live Science.

Известна също като постурална или ортостатична хипотония, тази реакция на тялото се причинява от бърза промяна в позицията на тялото и обикновено не е повод за безпокойство. Ако обаче това се случва често или продължава дълго време, може да е признак на хронично заболяване.

Според д-р Стивън Юрасек, доцент по медицина в Beth Israel Deaconess Medical Center в Харвардското медицинско училище, причерняването пред очите, гаденето и световъртежът, които се появяват няколко секунди след внезапно покачване на кръвното налягане, се дължат на внезапен спад в кръвното налягане.

Просто казано, за известно време мозъкът ни не е снабден с достатъчно кръв и кислород. Снабдяването с кислород към светлочувствителната тъкан на ретината също намалява, тъй като ретината се нуждае от много кислород, за да функционира правилно. В резултат на това дори малка загуба от него ще доведе до проблеми със зрението.

Джурашек отбелязва, че процесът на поддържане на стабилно кръвно налягане след ставане се контролира от автономната нервна система – набор от нерви, които регулират неволевите функции на тялото. Например сърдечни контракции, дишане или храносмилане. Когато се изправим внезапно, в краката ни навлизат около 300-800 кубически сантиметра кръв (03,05 литра), което води до временно спадане на кръвното налягане.

Това спадане на кръвното налягане се открива от чувствителни към натиск рецептори в артериите, които кръвоснабдяват мозъка, както и в дясното предсърдие, където кръвта навлиза след доставяне на кислород в тялото. След това тези активирани рецептори предизвикват реакция на цялото тяло, което стабилизира кръвното налягане на човек: кръвоносните съдове се стесняват, мускулите на краката и корема се свиват, сърдечната честота се ускорява.

По правило такива състояния преминават бързо. Въпреки това, при хора, страдащи от дехидратация и грип, спадът на кръвното налягане може да бъде по-драматичен. В този случай стабилизирането на състоянието на тялото изисква малко повече време.

Юрасек също така отбелязва, че хората също могат да бъдат предразположени към това замайване, ако приемат лекарства за кръвно налягане. Също така подобно замаяност може да се появи при хора сутрин, тъй като по това време те обикновено имат ниско кръвно налягане, както и когато пият алкохол.

Изследователите отбелязват, че като правило такива атаки на замайване са краткосрочни, за разлика от хроничната ортостатична хипотония. В този случай хората изпитват честа и продължителна загуба на равновесие и зрение. Състоянието може да попречи на ежедневния им живот и да причини падания, припадъци и автомобилни катастрофи и е рисков фактор за сърдечно-съдови проблеми и бъбречни заболявания.

Според Националния институт по неврологични заболявания и инсулт ортостатичната хипотония може да бъде първична или вторична. Първичният е рядък и може да бъде причинен от нарушения на вегетативната нервна система. Симптомите на вторичното, като правило, са причинени от други заболявания и се появяват по-често. Това заболяване може да бъде свързано със заболяване на щитовидната жлеза, ниска сърдечна честота и ниска кръвна захар. Освен това причината може да се крие в стареенето.

Превод: GlasNews.bg