Денков вдига правителствения Еърбъс до САЩ, въпреки отказа на Байдън да се срещне с него

Премиерът Николай Денков вдига големия правителствен Еърбъс, за да лети до САЩ, без да има среща с Байдън или Блинкън, пише Епицентър. бг.


Както вече стана ясно, въпреки дадените от ПП-ДБ 100 000 долара на лобистите „Манатос и Манатос“, към този момент вратите на Белия дом остават затворени за българския министър-председател, тъй като в американската администрация няма никакъв интерес от среща с него.

Епицентър. бг научи, че в официалната делегация, водена от премиера Денков, са включени министърът на финансите Асен Василев, министърът на отбраната Тодор Тагарев, министърът на енергетиката Румен Радев, още трима министри, които в момента се уточняват, съпругата на депутата от ПП Даниел Лорер – Виолета (бивш зам.-министър финансите и началник на кабинета на министъра на финансите Василев), началникът на кабинета на премиера Денков и негови съветници – общо около 25 човека.

В програмата са включени срещи на българската делагация с еврейски организации и с НПО-та.


На 26 януари т.г. Епицентър. бг написа, че президентът на САЩ е отказал да се срещне с българския премиер Николай Денков, като се позовахме на източници от ПП. Оттам и днес потвърдиха, че среща на Денков с Байдън  не е предвидена в програмата на американския президент за периода 7-8-9 февруари, когато ще е визитата на българската правителствена делегация.

Ударили са на камък усилията на лобистите и за среща на Николай Денков с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен или поне за снимка с него. Разбира се, унизително за България е, че дори срещу пари никой не иска да се види с българския премиер, което е красноречива оценка за него.

Въпреки това Николай Денков е ангажирал за безсмисления си воаяж до САЩ правителствения Еърбъс, което ще струва на данъкоплатците 250 000 лева за полета. Отделно към тази сума трябва да се прибавят скъпите хотели и високите дневни на антуража на премиера.

Както личи от списъка в делегацията не са включени бизнесмени, които да платят полета, както обиктовено правят българските премиери – разбира се, когато са уредени срещи с американския бизнес или контакти на високо правителствено ниво.

Източници от американската страна са изразили учудване пред български дипломати – защо е било необходимо да се ползват лобисти за срещи на най-високо ниво във Вашингтон. “Нали сме съюзници, защо ви трябват лобисти за контакти с нашите хора“, недоумявали атлантическите ни партньри.


“Да си действащ премиер на европейска държава и да наемеш лобисти да ти уредят срещи в САЩ е унизително! Браво, Денков! По-надолу от теб никой не може да падне!”, коментира вчера депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

В този смисъл посещението на Денков зад океана става безпредметно, още повече че е 20 дни преди слизането му от премиерския пост, което ще стане след ротацията на 6 март.

Припомняме – за 9-те месеца от своето премиерстване Денков не е бил поканен за нито една официална външно-политическа визита, нито пък е поел домакинство на свой колега у нас. Всичките му външно-политически срещи са в рамките на Брюкселски инициативи.

Валерия Велева, Епицентър

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!