Канадската Velocity Minerals започва сондаж за злато на 3 км дълбочина в „Златуша“ в България

Канадската компания за добив на злато Velocity Minerals обяви, че започва да проучва медно-златното находище „Златуша“, след като през януари подписа споразумение за придобиването на 75% от него с българското дружество „Зеленрок“. „Зеленрок“ е собственост на австралийската Raiden Resources.

Медно-златното находище „Златуша“ е разположено в плодородния Тетиански пояс, който има потенциал за открития на епитермални, порфирни и скарнови находища. Фаза I от проекта – сондаж – е планирана за второто тримесечие на 2024 г. и включва диамантено сондиране първоначално на 3 км дълбочина за тестване на приоритетни медно-златни целеви зони. Техниката използва свредло, покрито с диаманти.

Имотът „Златуша“ се намира в порфирен медно-златен и епитермален пояс от първо ниво, който пресича Сърбия и България. Местната геология е подобна на Тимокския магматичен комплекс, който се намира на 95 км северозападно в Сърбия (където са медно-златните находища от световна класа „Бор“, „Майданпек“ и „Чукару Пеки“). В Панагюрското рудно поле, разположено на 65 км на изток в България, се намират действащи медно-златни мини като „Челопеч“, „Елаците“ и „Асарел“. На около 5 км югозападно от „Златуша“ се изгражда златната мина „Милин камък“.

Последното откритие на находището на висококачествено злато Coka Rakita от другата канадска компания, която добива злато в България, Dundee Precious Metals, поднови интереса към депозити от този тип в Тетианския пояс, които са били пренебрегвани в миналото, пише в прессъобщение на Velocity Minerals за проекта й у нас.  Компанията получи oдoбpeниe от министерство на енергетиката да проучва още едно потенциално злaтнo нaxoдищe в apдинcĸoтo ceлo Дънгoвo.

Източник: obektivno.bg