Кирил Петков: Ще върнем празна папка на президента

Николай Денков ще вземе папката от Радев с втория мандат и ще я върне веднага.

Това заяви пред БТВ съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков и подчерта, че трябва отиваме на избори 2в1.

Както е известно в 15 ч. днес (27 март) президентът Румен Радев ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на “Продължаваме промяната – Демократична България”. На извънредно заседание във вторник парламентът прие решение, с което първият мандат, връчен на ГЕРБ-СДС, беше обявен за неуспешен.

Целият отбор ще идем при президента. Академик Денков ще вземе папката и ще я върне, разкри бившият премиер и съпредседател на Продължаваме промяната Кирил Петков в ефира на bTV.

Кирил Петков изглеждаше тотално объркан и неадекватен в тезите, които се опитваше да внушава. Като слаб ученик пред черната дъска той едва успяваше да вдене конкретните въпроси, които му задават водещите и отговаряше с объркани изречения. С апломб той заяви, че вярва, че ПП-ДБ ще бъдат първа политическа сила. И каза, че е горд със себе си, защото показали на своите избиратели, че не са се огънали.

“Това, което се видя вчера, че дори последният ни опит да спасим държавата, остана неуспешен. Ще върнем папката празна. Сега отиваме с чиста съвест да върнем мандата”, посочи Петков.

“Знаем, че едни избори няма да доведат до нещо по-хубаво, ще загубим едни 100 милиона на хората, няма да има по-различни резултати и ще сме пак в тази ситуация”, смята той.

“При тях е много интересно. Господин Борисов идва от силови структури и той разбира само от сила, но не от физическа. Вчера имаше комисия за Нотариуса. Хамид Хамид се опита да я блокира”, започна да обяснява Петков.

Водещите обаче го контрираха, че Хамид е от ДПС.

Тогава Петков се опита да се измъкне. “Ако са честни, ГЕРБ и ДПС трябва да се явят заедно на избори. Може би съм ходил над 100 пъти пред Борисов, само един път не е канил Пеевски при него. Окей, говорили сме, но как се взимат решенията”, призна Петков.

По думите му изборите трябва да са 2 в 1. “Така и така хвърляме държавата в хаос”.

На въпрос кой е провалил преговорите, съпредседателят на ПП се върна да обяснява още за спора за външен министър, което беше първата причина за раздор за ротацията. “За външния министър имаше 2 документа, в единият пишеше, че тя трябва да е външен, в другия – да не е.

“Борисов е средна ръка стратег, не е невероятен. Той не може да си представи свят с европейски съд, европейска прокуратура, него го е страх.”, заяви Петков.

Той проговори и за документа, който са обсъждали с председателя на ДПС Делян Пеевски за регулаторите.

“В моя разговор с Делян Пеевски казах, че ние държим да няма ексклузитет на отделни партии. Те имат свои избиратели, но да нямат запазено място на масата. Той се съгласи. Чак тогава ГЕРБ можа да направи промяната”, разкри Петков.

Кирил Петков призна, че е поискал смяната на Калин Стоянов с Румяна Бъчварова за шеф на МВР.

ГЕРБ много държат на Калин и на Йоловски и ние бяхме готови да ги запазим. Сега хвърляйки държавата в хаос е по-страшно, отколкото ние да се съгласим с министрите, които не харесвахме, заяви още той.

“Когато се номинираха министри, името на Калин Стоянов ми беше подадено от Мария Габриел, помислих си, че наистина е безпартиен, защото нямаше политическа окраска. Но, когато смени 18 шефове на ОДМВР-та преди изборите, разбрах. Никой не се обади, а от ГЕРБ винаги се обаждат при промени. Веднага разбрах, че тази смяна е извършена в координация с ГЕРБ и ДПС, каза съпредседателят на ПП. Той допълни, че след август не си е говорил с Калин Стоянов, спрял е всякаква комуникация с него.

За Шенген той (Калин Стоянов) се справи много добре. Но той се оказа не ярко, обаче доста зависимо лице. Накрая се върнахме към оригиналната постановка да сменим само премиерите. Предпочитам г-жа Бъчварова пред Калин Стоянов, каза Петков.

Петков коментира и думите на Асен Василев към Мария Габриел, че е “най-красивото лице на мафията в България”.

“Това беше образен изказ от негова страната”, започна объркано Петков.

Цънцарова обаче го контрира, че няма нищо образно в думата мафия.

Тогава той смени стратегията и заговори за разочарование.

“Ние имахме едно голямо разочарование към Мария Габриел. Очаквахме, че тя ще удържи на вътрешен натиск. Ние си представяхме, че ще върне папката или ще върне пълна папка със съществуващите министри. Това, че тя не може да удържи на този натиск доведе до тези думи на Асен”, опита се да се измъкне Петков, като не може да обясни какво общо има Мария Габриел с мафията

Очаквайте подробности