Безумна война с ракети. Безредици и ранени на дербито ЦСКА-Левски. Петима полицаи пострадаха / СНИМКИ

Петима полицаи, ангажирани с охраната на днешната среща между футболните отбори на “Левски” и ЦСКА-София, са пострадали, съобщават от МВР, откъдето уточняват, че двама от служителите на реда са получили изгаряния по лицето и крайниците.

От вътрешното ведомство отчитат още, че от началото на мача до приключването му са задържани 28 души за притежание на наркотични вещества, за забранени предмети, за носене на пиротехнически средства и двама за агресивно поведение.

Сред задържаните има 11 непълнолетни и четирима малолетни.

По-рано полицията откри огромно количество ракети и бомбички при претърсването на стадион “Васил Левски”.

ЦСКА би “Левски” с 2:0 във футболната битка за България. Тобиас Хайнц реализира в 61-ата мин.Фернандо Каранга удвои в 77-ата. Преди това друго попадение на “червените” не бе зачетено – в 14-ата мин ЦСКА вкара гол, но той бе отменен след намеса на ВАР заради игра с ръка на Линдсет. 

Мачът обаче ще се запомни с безредици по трибуните и опасни за живота и здравето прояви, следствие на които майка, момче и други фенове бяха ранени и откарани с линейки от стадиона.

С опасен обстрел с ракети по трибуните вместо с опасни обстрели на футболния терен започна дербито “Левски” – ЦСКА. Редица сигнални ракети бяха насочвани директно към хората – първоначално от “червения” сектор “Г” към близкия “син” сектор “А”, а впоследствие и в обратната посока.  Обстрелът от “червените” към “сините” привърженици продължи дълго след началото на мача. Опасното “упражнение” се повтори и за старта на втората част.

Ракета пада сред публиката в сектор "А". Една от десетките, изстреляни директно към хората. СНИМКА: LAP.BG
Ракета пада сред публиката в сектор “А”. Една от десетките, изстреляни директно към хората. СНИМКА: LAP.BG
Фенове гасят паднала до тях ракета. СНИМКА: LAP.BG
Фенове гасят паднала до тях ракета. СНИМКА: LAP.BG
Човек от стюардите, отговарящи за охраната сред левскарите, изнася пострадала жена, за да я занесе на ръце в линейка. СНИМКА: LAP.BG
Човек от стюардите, отговарящи за охраната сред левскарите, изнася пострадала жена, за да я занесе на ръце в линейка. СНИМКА: LAP.BG

На стадиона имаше над 30 000 зрители. На мача пристина и новият президент на БФС Георги Иванов- Гонзо.

Сектор "Б"
Сектор “Б”

ЦСКА излеза без нито един българин като титуляр в дербито с “Левски”. Треньорът на “сините” пък Николай Костов остави резерва титулярния страж Пламен Андреев. Под рамката на вратата на “Левски” за най-големия мач в България бе избран младият Иван Андонов.

Сектор "Г"
Сектор “Г”

Първата футболна опасност в дербито бе пред вратата на “Левски” в 10-ата мин. Фаетон преодоля Ван дер Каап и стреля, но Андонов отрази. Топката се удари в тялото на Каранга и излезе в аут.

В 14-ата мин топката влезе в мрежата на “Левски”. След центриране пред вратата на “сините” Джонатан Линдсет прати топката в мрежата зад Иван Андонов, но го стори с лявата си ръка. Това първоначално остана незабелязано от съдията Драгомир Драганов, но веднага бе направена корекция и нередовното попадение на ЦСКА бе отменено.

Веднага след подновяването на играта Патрик-Габриел Галчев получи шанс в наказателното поле на ЦСКА, но Густаво Бусато излезе предвидливо и успя да го изпревари, за да изчисти топката с крак. Последва нова възможност пред Галчев, но той се забави и не съумя да отправи удар. 

Новият президент на БФС Георги Иванов е вдигнал палец, след като бе приветстван от феновете на "Левски", а до него Наско Сираков е стиснал юмрук. СНИМКА: LAP.BG
Новият президент на БФС Георги Иванов е вдигнал палец, след като бе приветстван от феновете на “Левски”, а до него Наско Сираков е стиснал юмрук. СНИМКА: LAP.BG

Иван Андонов спря добра “червена” атака в 21-ата минута. Линдсет изведе Каранга сам срещу Андонов, но вратарят на “сините” спаси удара на завърналия се на “Армията” бразилски голаджия.

В 25-ата грешка на “синята” отбрана можеше да се окаже фатална. Кордоба позволи топката да мине зад гърба му, а Каранга се втурна фронтално срещу вратата. Иван Андонов излезе пред наказателното поле, за да изчисти с крак, но закачи и нападателя на “червените”, за което получи жълт картон. Само фактът, че негови съотборници вече се бяха върнали зад гърба му и не бе последен в линията на защита спаси Андонов и от червен картон. 

Тобиас Хайнц не успя да оползотвори добрата възможност за ЦСКА с прекия свободен удар в непосредствена близост до границата на наказателното поле и стреля в стената.

Николай Костов и Нистор ел Маестро се поздравяват преди мача.
Николай Костов и Нистор ел Маестро се поздравяват преди мача.

Второто полувреме започна отново с обстрел по трибуните – основно от сектор “Г” към сектор “А”. 

На терена нещо интересно футболно се случи чак в 57-ата мин – Джавад Ел Джемили направи отличен рейд, преодоля трима играчи на ЦСКА, излезе на добра позиция и стреля, но встрани от вратата. 

ЦСКА поведе 4 мин по-късно. Вратарят на “Левски” Иван Андонов излезе, за да изчисти топката, но сгреши и я прати в краката на Тобиас Хайнц. Той се ориентира прекрасно в ситуацията и отбеляза в опразнената врата. 1:0 за “червените”.

ЦСКА удвои в 77-ата мин. Линдсет подаде към Тобиас Хайнц, който шутира, но Андонов плонжира и отрази. Каранга обаче добави в празната врата, след което свали фланелката си и се втурна да празнува с феновете на “червените” в сектор “В”. 

На трибуните имаше безредици между двата гола. След обстрела с ракети имаше хора в сектор “А”, които се нуждаеха от медицинска помощ. Пристигнаха три линейки. При опита да бъдат изведени пострадали и при отварянето на врата в оградата до пистата обаче побесняли левскари влязоха в саморазправа с полицаи, които навлязоха навътре и започнаха да налагат с палки. Впоследствие притича и сериозна група ултраси от сектор “Б”, които бяха пуснати сред “своите” в сектор “А” и настана и бой между левскари. Множество родители и малки деца тичаха нагоре през седалките, за да се спасят от бой. Пострадала майка бе качена в линейка, а след това бе изведен при нея и 11-годишният й син. С линейка бе откарано и ранено момче. Множество полицаи обградиха целия терен на националния стадион.

А междувременно така нареченото футболно дерби продължаваше.

Полицейски кордон около целия терен
Полицейски кордон около целия терен

В продължението на мача Асприля бе близо до трети гол за ЦСКА, но след удара му топката “облиза” лявата греда и излезе в аут.

“ЛЕВСКИ” – ЦСКА 0:2

0:1 Тобиас Хайнц 61

0:2 Фернандо Каранга 77

Жълти картони: Андонов (Л), Линдсет, Каранга (Ц)

“ЛЕВСКИ”: Иван Андонов, Килиан Ван Дер Каап, Кристиян Димитров (68 – Асими Фадига), Хосе Кордоба, Цунами, Патрик-Габриел Галчев, Карлос Охене, Патрик Мислович, Джавад Ел Джемили, Евертон Бала (81 – Билал Бари), Рикардиньо
Треньор: Николай Костов

ЦСКА: Густаво Бусато, Юрген Матей (73 – Мено Кох), Махмутович, Браян Кордоба, Тибо Вион, Марселино Кареасо, Тобиас Хайнц (84 – Емануел Шакич), Джонатан Линдсет, Улаус Скаршем, Фернандо Каранга, Матиас Фаетон (73 – Данило Асприля)
Треньор: Нестор Ел Маестро

Мащабно “синьо” шествие преди мача

Феновете на “Левски” организираха мащабно шествие от бул. “Тодор Александров” през жълтите павета към Националния стадион “Васил Левски” за футболната битка за България между “сините” и ЦСКА.

Въпреки загубата с 1:5 от “Лудогорец”, левскарите изкупува абсолютно всички билети за дербито още два дни преди мача.

Вижте кадри от “синьото” шествие, заснети от фотографа на “24 часа” Йордан Симеонов:

Трите точки от дербито отлетяха към актива на "червените".
Трите точки от дербито отлетяха към актива на “червените”.

“Червените” блокираха “Орлов мост” преди дербито

Феновете на ЦСКА също пристигнаха организирано на Националния стадион “Васил Левски”. За кратко време “червеното” шествие блокира “Орлов мост”. Вижте снимки през обектива на Lap.bg:

24chasa.bg

24 часа, Лупа бг