Главчев “на килимчето” с посланик Мертен, правителствена делегация посреща утре в Козлодуй първата пратка US ядрено гориво

България и Съединените американски щати (САЩ) имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност. Около това се обединиха служебният премиер Димитър Главчев и посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен на среща в Министерския съвет, съобщиха от пресслужбата на кабинета. 

Подчертано бе взаимното задоволство от постигнатите резултати в сектора на енергетиката, особено в газовата диверсификация. Изтъкнато бе, че предприетите от България стъпки в тази посока са впечатляващи. Сътрудничеството между двете страни допринася за увеличаване на енергийната сигурност и диверсификация на източниците и маршрутите за доставки не само в нашата страна, но и в региона, се отбелязва в съобщението.

Премиерът Главчев изрази увереност, че партньорството със САЩ в ядрената енергетика също ще продължи. По време на разговора бе посочено, че проектът за изграждане на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ е сред основните приоритети в работата на настоящето правителство. Той е от стратегическо значение както за енергийната сигурност на България и региона, така и за постигане на целите за декарбонизация. 

Сред обсъдените теми по време на срещата бе и напредъкът на проекта за разширение на подземното газово хранилище „Чирен“. Подчертано бе, че удвояването на капацитета за съхранение на природен газ е от стратегическо значение за енергийната сигурност, диверсификацията и развитието на газовия пазар в региона.

Вчера вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова и министърът на енергетиката Владимир Малинов също имаха среща с посланика на САЩ Кенет Мертен.

Първата доставка на ядрено гориво от американската компания „Уестингхаус”, предназначено за 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще пристигне утре, 20 април в централата. В посрещането на пратката ще се включи служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, поканен е и служебният министър-председател Димитър Главчев, съобщиха по-рано днес от Министерството на енергетиката.

Източник: БТА