Израел си играе с огъня – нанесе удари срещу летище в Иран и обяви тревога в самия Израел. Ще отговори ли Техеран?

Въздушни удари са били нанесени тази нощ от Израел по обект в Иран, обявиха световните агенции.

Иранската информационна агенция Фарс съобщи рано тази сутрин, че експлозии са били чути близо до летището в централния град Исфахан, но причината е неизвестна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Причината за шума от експлозии все още не е известна и разследванията продължават докато точните подробности около инцидента не бъдат изяснени, предаде полуофициалната информационна агенция Фарс.

По-рано американската телевизия Ей Би Си съобщи, че израелски ракети са ударили обект в Иран като се позовава на американски официален представител.

Няколко полета над иранското въздушно пространство бяха отклонени.

Иран задейства батареи за противовъздушна отбрана рано тази сутрин след съобщения за експлозии близо до град Исфахан, съобщи държавната информационна агенция ИРНА, цитирана от Асошиейтед прес и БТА.

За момента не е ясно дали страната е атакувана, отбелязва АП. Въпреки това напрежението остава високо в по-широкия периметър на Близък изток след безпрецедентната атака на Иран с ракети и дронове срещу Израел. Правителствен служител предположи, че ирански обекти може да са били атакувани с дронове.

Израелската армия не отговори веднага на искане за коментар.

Атаката по иранския град Исфахан е може би дело на тайните служби на Израел МОСАД. Това каза пред Нова телевизия арабистът проф. Владимир Чуков.

Отговорът на Израел на нападението с дронове и ракети от Иран идва точно на рождения ден на аятолах Али Хаменей. Вероятно обаче страната няма да застане официално зад тази атака, защото е изключително скромна, заяви професорът в интервю за “Здравей, България”.

„Интересно е, че няма дрон, излетял от Израел и стигнал до Иран. Така че най-вероятно безпилотните апарати са дошли от територията на страната“, добави той.

По думите му нападението е само срещу летището, откъдето са били изстреляни дронове срещу Израел. “Има атаки и срещу обекти в Ирак и Южна Сирия, вероятно по позиции на “Хизбула” и революционната гвардия. Става дума може би за ограничена акция на “Мосад”, а не на израелската армия. Това е по-скоро послание, че Израел защитава територията и интересите си, не толкова за нанасяне на истински удари. Силно ограничена демонстрация на сила, така бих определил атаката”, коментира Чуков.

Според него да отговори на нападението не би било добре за Иран. “Имало е предложение за незабавен отговор срещу Израел, което е било отхвърлено. Виждаме силно послание към израелските граждани какво могат да направят въоръжените сили на страната”, добави той.

„Израел показаха, че имат много голяма агентурна мрежа, която има дори способността да изстрелва дронове в Иран. Видяхме това и в Ирак нееднократно“, коментира професорът. 

На въпроса на водещия Виктор Николаев дали, ако това е умния отговор от отстрана на Израел, да очакваме свиреп отговор на максимално ниво след заканата на Иран, арабистът отговори, че би било много глупаво Техеран да влезе в спиралата на насилието. “Една от иранските атаки е засегнала сграда на един от ядрените реактори на централа в Израел. Това е нещо много опасно и безотговорно. Считам, че на тези хора им се живее и няма да го направят. В Китай – основният купувач на иранския нефт не са съгласни конфликтът да ескалира”, каза още той.