Радев: Партиите, които уж воюват с Путин, внасят масово руски газ през посредници. За 2023-а сме внесли 1,7 млрд. куб. метра

“Партиите, които уж воюват с Путин, когато се върнаха на власт, вместо да финализират тези търгове и да внасяме втечнен газ, се върнаха към любимото занимание да внасят масово руска газ през посредници. За миналата година сме внесли 1,7 млрд. куб. метра такава газ.

Затова договорът с „Боташ“ и този капацитет остава неизползван. Вместо да продаваме чрез този капацитет и да печели България, те приеха тази абсурдна енергийна вноска, с която сринаха доверието в България като партньор и ни задраскаха като потенциален доставчик на газ”, каза Румен Радев.

Напълно ще подкрепя Димитър Главчев в неговия избор за който и да е министър, защото негова е отговорността, заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Централния военен клуб, където участва в официалното отбелязване на 40-ата годишнина от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест.

Държавният глава отправи и призив към Народното събрание. „Съзнателно изчаках истерията за „Боташ” да стигне своя апогей, за да се види ефектът от некомпетентното и лицемерно отношение към една сложна и важна за нашата енергийна сигурност материя. Призовавам народните представители със същата стръв, с която се нахвърлиха върху договора с „Боташ”, да проверят защо капацитетът по този договор остава неизползван – за вътрешна консумация и за продажби навън, това означава да извършат щателна проверка откъде и какъв газ внасяме”, коментира президентът Румен Радев.

По думите му на много от народните представители истината не им изнася. “Защото, когато бяха на власт, те спряха договора с „Газпром” и декларираха, че никога повече няма да внасяме руска газ и въведохме съответните мерки. След това дойде служебното правителство на Донев и нямаше газ, единствено 1 млрд. куб. метра от Азербайджан и единственият начин за доставка на останалото липсващо количество около 2 млрд. куб. метра беше чрез доставка на втечнен газ”, допълни Радев.

“Партиите, които уж воюват с Путин, когато се върнаха на власт, вместо да финализират тези търгове и да внасяме втечнен газ, се върнаха към любимото занимание да внасят масово руска газ през посредници. За миналата година сме внесли 1,7 млрд. куб. метра такава газ. Затова договорът с „Боташ“ и този капацитет остава неизползван. Вместо да продаваме чрез този капацитет и да печели България, те приеха тази абсурдна енергийна вноска, с която сринаха доверието в България като партньор и ни задраскаха като потенциален доставчик на газ”, каза Румен Радев.

Според него вероятността от началото на следващата година да не се поднови договорът за пренос на газ от Русия през Украйна за Европа е огромна. Тогава изведнъж Австрия, Унгария и други държави ще имат остра нужда от нови източници и маршрути на газ. Тогава договорът с „Боташ“ може да бъде изключително изгоден. За да печели България, трябва и компетентност, и националните интереси да се поставят над партийните и личните, добави Радев.

БТА припомня, че парламентът възложи на служебния министър на енергетиката да предприеме необходимите действия за предоговаряне на споразумението с „Боташ“.

Източник: БТА