Драма на конгреса на БСП: Изключиха от партията Кирил Добрев и още 13 от опозиционерите

Светлана Шаренкова, Ана Пиринска, Петър Витанов, Николай Бериевски, Петя Михлевска, Костадин Дурчов, Ленко Петканин, Атанас Атанасов, Петко Димитров, Валери Жаблянов, Ралица Андреева, Валя Добрева и Мартин Жаблинков бяха изключени от редиците на БСП от делегатите на конгреса.

Това най-тежко партийно наказание  бе подкрепено с 490 “за”, 82 против и 28 въздържали.

Кирил Добрев да бъде отново изключен от БСП, а заедно с него от партията да бъдат изключени още 15 души. Такова предложение бе направено от ръководството на конгреса, който заседава в зала 3 на НДК. Негов автор е Таско Ерменков.

Водещият заседанието Атанас Зафиров се позова на чл. 12, ал. 1 от устава за нарушенията им и обясни, че те са делагати на конгреса, затова той бил компетентен да разглежда партийния им статус.

Румяна Сидерова обяви, че “на подобно позорище не е присъсътвала”. “Няма да решите кадровия въпрос, ще го задължбочите”, предупреди тя. И напомни, че дори Вълко Червенков, срещу когото имало възгласи, че трябва да отиде в затвора, не е изключван по този начин. Тя настоя да не се приемат двете решения на база на правилника на Конгреса и действащия устав, а не на концепцията за нов устав, която тепърва трябва да бъде приета.

 
Гневно изказване направи Валери Жаблянов: “Това е състояние, описано много преди да се зъздаде нашата партия – “война на всеки срещу всеки”. И предупреди,ч е сега се изключват 10-15 души, другия път 30 “докато останат 30 за изключване”. “Превръщаме се в отрицанието на дмеоркацията, на свободата, на всичко онова, в името на което бе създадена БСП и която отстояваше деморкацията в идиотските фодни на косотовизма”, заяви той.

Кирил Добрев се изключва от Националния съвет и съставът на пленума се намалява с един човек. Решението за Добрев бе взето с 498 гласа “за”, 15 “против” и 24 “въздържали се”.

Велислава Дърева се опита на няколко пъти да вземе думата, но микрофонът й бе изключен.

Всеки, който видя какво става тук, в залата, трябва да отправи всички приказки за нормалност към тях. Това решение е тежко, но необходимо в името на партията. В БСП има еднопартийност, а не многопартийност. На никого не му е било отнемано правото да се изказва от трибуната, без да хулиганства, обясни Ерменков.

Епицентър