СЗО: Необходими са нови ваксини срещу КОВИД-19

От СЗО призоваха изследователите да разработят нови ваксини

Ваксините срещу КОВИД-19 може би са спасили живота на милиони хора, но те не ограничиха значително разпространението на заразата, заяви Световната здравна организация (СЗО).

'); break case width < 728: document.write(''); break default: document.write(''); break }

Затова тя призова изследователите да разработят нови ваксини, които да намалят броя на инфекциите, предаде ДПА и БТА.

Според СЗО това трябва да бъдат ваксини, които са по-лесни за прилагане от сегашните, например спрейове за впръскване в носа. “Даже там, където е достигнато 70-процентно покритие с ваксини, ако значителен брой здравни работници, възрастни хора и членове на други рискови групи останат неваксинирани, смъртните случаи ще продължават, здравните системи ще остават под натиск, а глобалното възстановяване ще бъде изложено на риск”, каза генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус.

СЗО е променила и глобалните се цели за ваксинация – до 100 процента ваксиниране сред здравните работници, лицата над 60-годишна възраст и хората под риск заради хронични заболявания. Предишната цел за ваксинация на 70 процента от населението на всяка страна бе постигната до края на юни само в 58 държави.

Според изследване на “Импириъл колидж” в Лондон, публикувано миналия месец в списанието “Лансет”, животът на близо 20 милиона души е бил спасен заради ваксинация срещу коронавируса. Но в по-бедните страни едва 28 процента от възрастните и 37 процента от медицинския персонал са ваксинирани.

Рискът от маймунска шарка в Европа е висок, коментираха още от Световната здравна организация.

СЗО обяви маймунската шарка за глобална опасност за общественото здраве. Класификацията е най-високата степен на предупреждение, която СЗО може да издаде и следва нарастването на случаите в световен мащаб, пише Би Би Си. 

Вече са съобщени над 16 000 случая на маймунска шарка в 75 държави, заяви генералният директор на СЗО д-р Тедрос Гебрейесус. Той добави, че до момента има пет смъртни случая в резултат на заболяването, предаде Нова тв.

„Оценката на СЗО е, че рискът от маймунска едра шарка е умерен в световен мащаб и във всички региони, с изключение на европейския, където оценяваме риска като висок”, добави той.