Фон дер Лайен: “Изпращайте сметките си за ток и газ в Москва на истинския виновник!”

Френската евродепутатка Манон Обри размаха днес енергийни сметки на изнемогващи частни потребители пред председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която ѝ отвърна, че истинският виновник за покачването на цените е Владимир Путин, предаде Франс прес.

 “Знаете ли какво? Изпратете ги в Москва!”, отговори Фон дер Лайен. Междувременно Европейската комисия предложи държавите в ЕС да пестят поне пет процента от тока, използван във върховите часове, съобщава БТА.

По време на дебатите в Европейския парламент след годишната реч “За състоянието на Съюза” на Урсула фон дер Лайен лявата евродепутатка Манон Обри взе думата, като размаха сметки за енергийни разходи, изпратени от нейни сънародници. Обри даде пример със сметката за ток на Жил, която се е увеличила със 113 евро на месец и сега човекът не е сигурен, че ще може да се отоплява през зимата. Тя прочете и друга фактура, 2300 евро за газ за шест месеца, а също и въпрос от потребител, дали ще трябва да спре да яде или да не си пуска осветлението през зимата. 

“Тази криза не е резултат единствено на войната в Украйна и на мерзкия шантаж на Владимир Путин, а е продукт на икономическа система, чиито пропуски трябва да признаете”, обърна се Манон Обри към председателката на комисията. 

Минути по-късно, взимайки отново думата пред евродепутатите, Урсула фон дер Лайен контраатакува. “Госпожо Обри, сметките, които показахте, да, те са непосилни, вярно е! Но знаете ли какво? Изпратете тези фактури в Москва, там е виновникът”, заяви германката, която представи предложения на Еврокомисията за овладяване скока на цените на газа и електричеството.

Депутат Манон Обри:

— Дойдох тук със сметките, които гражданите ме помолиха да ви покажа.

Това е от Жил, чиято цена на тока се е повишила със 113 евро на месец и която придружава съобщението си с:

“Не съм сигурна, че мога да отоплявам къщата си тази зима.“

Тази е от Грегори, чиято сметка за газ нарасна с 2300 евро само за 6 месеца.

Друго оплакване от Брижит, която се чуди дали ще трябва да спре да яде или да включи лампите тази зима.

И мога да дам много други примери…

Г-жо фон дер Лайн, съжалявам, че във вашето изказване не говорихте достатъчно за тези хора и за социалните проблеми.

Тази криза не е само резултат от войната в Украйна и “изнудването” на Владимир Путин.

Това е продукт на икономическа система, чиито недостатъци вече трябва да признаете.

И така, нека започнем с данъчното облагане на свръхпечалбите.

Първата новина е, че трябва да признаете съществуването на супер печалби.

Има много мултинационални корпорации, които са направили супер печалби и то не само в енергетиката.

Можем да видим резултата днес в дебата, който сам по себе си илюстрира кризата във вашата мисловна система.

Разбирате ли, че водещата икономическа сила в света, Европейският съюз, стигна дотам, че просто стискаше палци – прекъсванията на тока тази зима да не са твърде чести и хората все още могат да си позволят просто да отопляват домовете си.

Вече нямаме време да чакаме и да отлагаме всичко за утре.

Всъщност, вие сте попаднали в капана на повреден софтуер и детски модел на живот.

Този модел на колабираща либерална политика не е в състояние да разреши кризите, създадени от вашата политика.

Питам ви, госпожо, още колко кризи ще ви трябват, за да научите поуките от грешките си?

Урсула фон дер Лайен:

— Сметките, които ни показахте – да, както казват французите, те са “непоносими”.

Но знаете ли какво?

Изпратете тези сметки в Москва, на истинския виновник, там им е мястото.

——-

Междувременно Европейската комисия предложи днес държавите от ЕС да се съгласят да въведат задължително пестене на ток в часовете, когато цените са най-високи. Предложението на комисията предвижда спестяване на поне пет на сто от потреблението в 3-4 часа от денонощието, както и държавите да се стремят да постигнат 10-процентни икономии до края на първото тримесечие на следващата година.

Предлага се европейските правителства да получат правото да събират временен данък от дружествата в областта на петрола, газа, въглищата и рафинериите. Ще бъдат облагани печалбите, които представляват над 20 на сто повишение на приходите спрямо данните на дружеството в предишните три години.

Комисията предвижда да се наложи таван на печалбите на производителите на ток до 180 евро за мегаватчас. Над този праг печалбите ще бъдат прехвърляни към държавния бюджет за преразпределяне като помощи за уязвимите потребители.

Според разчетите на ЕК временните мерки ще осигурят на бюджетите 117 милиарда евро от допълнително облагане на проивзодителите на ток и 25 милиарда евро от данъците върху другите посочени дейности в енергетиката. Комисията предвижда като начин да се насърчи по-ниското енергийно потребление, да бъдат въведени поощрения в цените за потребителите.

Предложенията на комисията целят овладяване на енергийната криза, предизвикана от войната в Украйна и подлежат на одобрение от Съвета на ЕС. Очаква се въпросът да бъде обсъден на второто за септември извънредно заседание на европейските енергийни министри, насрочено за края на месеца. Предвижда се промените да бъдат въведени от 1 декември и да останат в сила до края на март догодина.

Източник: БТА

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!