Гринго, а не синът на Софи Маринова – Лоренцо, е маститият каналджия

Тодор Давидов – Гринго, мъжът на фолкпевицата и жури в музикалното шоу „Звездите в нас” по NOVA Софи Маринова, е разследван от МВР като тартор на престъпна банда, занимаваща се с каналджийство, твърди „Уикенд“.

Мургавият здравеняк е заподозрян, че стои начело на кримиорганизация, която прекарва през България в посока Сърбия бежанци от Сирия и Афганистан, влезли нелегално от Турция.

'); break case width < 728: document.write(''); break default: document.write(''); break }

Разследването срещу Гринго е в начална фаза, като до този момент криминалистите разполагат с показания на двама заловени каналджии от полицията в Бургас през последната седмица.

Според данните от течащото разследване мъжът на Софи Маринова прибира по 2500 евро от всеки мигрант за да го преведе през страната и през сръбската граница в района на Стрезимировци.

Гринго не участва физически в трафика на бежанци, а наема закъсали роми, включително от Етрополе родния град на Софи Маринова, които товарят бежанците в микробуси и джипове в района около Малко Търново.

Твърди се, че дясна ръка на Гринго е музикант с прозвището Сашо Кавала, който урежда на вербуваните трафиканти купени от автоморги в Перник микробуси и джипове, с които да бъдат превозени бежанците. В престъпната схема участва и синът на Софи Маринова Лоренцо, който вече е издирван от МВР след разбит канал край Бургас в края на миналата седмица. Тогава полицията арестува 24-годишния Иван Стоянов, докато прекарва група от 9 сирийци край село Русокастро.

Според показанията на задържания каналджия той е бил нает от Лоренцо срещу 3000 лева, за да транспортира групата нелегални мигранти до София. Бежанците били натоварени в джип Suzuki Vitara в района на село Дебелт лично от сина на Софи Маринова, който обаче оставил наемника сам да докара мигрантите до София.

След като джипът с бежанците е спрян от патрул на „Гранична полиция“ в Русокастро, арестуваният Иван направил пълни caмопризнания. Според думите мy Лоренцо офейкал с личното си BMW, което обаче било оборудвано с фалшиви регистрационни табели. От показанията на задържания каналджия става ясно, че схемата е ръководена от Тодор Давидов – Гринго, доведен баща на Лоренцо и настоящ съпруг на майка му Софи Маринова.

„Според постъпила информация, която сверяваме в момента, Гринго е замесен в поне 20 случая на организиран трафик на сирийски мигранти през последните седмици. Има данни, че мигрантите са настанявани в ромски къщи в столичния квартал „Христо Ботев” за по няколко дни, докато им бъде организиран маршрутът към Сърбия”, разкрива източник на „Уикенд“. Според информатор на вестника от ъндърграунда пък Гринго е част от могъща престъпна схема, ръководена от сирийци в Турция, която превежда мигранти чак до Германия срещу сумата от 15 000 евро.

Гринго е живял и работил като сутеньор дълги години в Германия, преди да се залюби със Софи Маринова и да се установи трайно в България. Тодор Давидов-Гринго има чести сблъсъци със закона, а през 2017 г. дори влезе в затвора за 10 месеца заради изнудване. Мачото беше закопчан след опит да прибере със заплахи 50 000 лева от айтоския търговец Асен Атанасов Ариф, който бил заплашван по телефона, че ако не даде парите, ще очистят него и семейството му. Първоначално Ариф игнорирал заканите, но сезирал полицията, след като някой стрелял с пистолет по къщата му.

След като беше арестуван за изнудване, Гринго предпочете да се признае за виновен и да сключи споразумение с прокуратурата. През 2020 г. Тодор Давидов отново се озова в ареста за денонощие, след като беше арестуван в дома на родителите си в Айтос по подозрение, че е част от банда телефонни измамници и че притежава незаконен пистолет. До повдигане на обвинения обаче не се стигна поради липсата на доказателства.

За последно Гринго си имаше вземане-даване с правоохранителните органи тази пролет, когато беше арестуван за денонощие след побой над полицай в дискотека в „Студентски град” по време на участие на Софи Маринова. Мургавият здравеняк е подсъдим за нанасяне на лека телесна повреда и дори беше оставен под домашен арест за 2 седмици, преди Софийският районен съд да отмени запрещението му.

По всяка вероятност Гринго ще бъде задържан в следващите дни, когато МВР успее да задържи и доведения му син Лоренцо, който все още се укрива от органите на реда. Неофициално се твърди, че Лоренцо се е укрил в къщата на сестрата на своя баща Петър – първия съпруг на Софи Маринова, и ще се предаде в полицията в присъствието на адвокат.

Уикенд, факти бг