Отрязаха го! Зеленски няма да говори на откриването на парламента

Украинският президент Влодимир Зеленски няма да се включи с видеообръщение по време тържественото откриване на 48-ото Народно събрание.

ПП и ДБ са гласували срещу това решение, пише eurocom.bg.

“За съжаление на беше постигнато решение да бъде поканен президентът Зеленски на първия пленарен ден, но все пак постигнахме единодушие да бъде поканен на първия председателски съвет, който ще зависи от всички политически партии. Ние предпочитаме да е още в сряда, ако е възможно”, съобщи Екатерина Захариева от ГЕРБ след срещата.
 

ГЕРБ ще обсъди поканата на БСП да се проведе дискудия за цените и инфлацията в страната, както и да се обсъди бюджета за следващата година. „Разговорът тръгна. За разлика от предишните тече политически разговор и се надявам се колегите разбират в една деклация политиците да говорят помежду си“, заяви Даниел Митов от ГЕРБ на излизане от парламента.

На ембрионален етап. Така Даниел Митов от ГЕРБ отговори на въпрос на какъв етап са разговорите за правителство.

“Ние желаем украинският президент Володимир Зеленски да бъде изслушан в българския парламент, но считаме, че първото тържествено, церемониално заседание не е подходящото време”. Това заяви бившият председател на Народното събрание Никола Минчев от “Продължаваме промяната” след проведената среща.

От думите му стана ясно, че депутатите са постигнали консенсус да обсъдят изслушването на Зеленски на първия председателски съвет в рамките на 48-ото Народно събрание. “Мисля, че има мнозинство това да се случи”, добави той.

Демократична България“ е заявила че няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ. Ще внесем 25 мерки в конкретни законопроекти в различни области и насочени към решаване на проблемите на българския народ“, заяви Надежда Йорданова от „Демократична България“.

От ДПС направиха коментар преди самата среща. “Ние сме отговаряли на всички срещи, когато става дума за диалог. Както винаги ДПС е последователна и този път ще изразим нашата последователна позиция, ще изразим, че нямаме нищо против с включването на г-н Зеленски”, заяви Сезгин Мехмед от ДПС на влизане в сградата на парламента, преди срещата.

Мехмед обясни, че предстои в партията да бъде взето решение дали да участват в срещата, инициирана от БСП за бюджета и ръста на цените. Той коментира и изказването на президента Румен Радев, че със споровете кой посланик да поканят изместват фокуса от реалните проблеми на българите.

“Радваме се, че в България вече имаме твърдо ориентирано евроатлантическо мнозинство. Надявам се, че в скоро време ще започнем да решаваме истинските проблеми на българите”, каза Сезгин Мехмед.

По- рано през деня лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че социалистите няма да участват в срещата, тъй като намират темата за излишна.

“Ключовите теми за българските граждани са високите цени и ниски доходи, инфлацията и липсата на предвидимост. Парламентарните партии трябва да обсъдим спешни мерки като тавана на цените на ток, газ, вода и парно, както и бюджета за 2023 г.”, подчерта Нинова. 

Преговорите за съставяне на правителство трябва да вървят успоредно с гласуване на бюджета. Дори да няма правителство, бюджет трябва да има”, посочи още Нинова във фейсбук.

Тя покани партиите на нова среща – в понеделник. БСП предлагат на нея да се обсъди макрорамката на бюджет 2023 г., както и да се търси съгласие по спешните мерки за подкрепа на семействата и икономиката до края на годината.

Пред БНР лидерът на партия “Възраждане” Костадин Костадинов обяви, че формацията му няма да участва в днешната среща. 

Днешната среща се проведе по инициатива на ГЕРБ. От най-голямата парламентарно представена  партия направиха това предложение за видеообръщение на президента Зеленски вчера, няколко часа след като мнозинството от парламентарни формации реши посланиците на Русия и Беларус да не присъстват при учредяването на 48-ия парламент идната сряда