WSJ: САЩ тайно са модифицирали доставените в Украйна HIMARS, за да не удрят по Русия

САЩ тайно са модифицирали мобилните артилерийски ракетни системи HIMARS, които доставят на Украйна, така че да не могат да се използват за изстрелване на ракети към руска територия. Това съобщава The Wall Street Journal, като се позовава на свои източници в американската администрация.

Според администрацията на Байдън подобна предпазна мярка е необходима, за да се намали рискът от ескалация на конфликта с Русия.

Модифицираните HIMARS не могат да се използват за изстрелване на ракети ATACMS с обсег на действие до 300 километра. САЩ не са доставили на Украйна такива ракети, но са ограничили възможността за използването им с HIMARS, в случай че Киев получи ATACMS от други страни, пише WSJ.

Пентагонът не предоставя подробна информация за това какви промени са били направени в системите, предадени на Украйна. Американските военни само потвърждават, че това се отнася както за софтуера, така и за механичните части.

Командването на украинските въоръжени сили, редица специални служби и военни експерти многократно са посочвали, че ракетните системи HIMARS оказват значително влияние върху хода на бойните действия.

Оф нюз

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!