Арестович хвърли оставка заради коментара си за ракетния удар в Днепропетровск

Украинският президентски съветник Олексий Арестович подаде оставка днес, след като негов коментар за руския ракетен удар в град Днепър предизвика публично възмущение, предаде Ройтерс.

Арестович обяви оставката си във Фейсбук. Преди това той публично се извини в изявление в Телеграм и оттегли коментара си, в който намекна, че руската ракета, улучила жилищна сграда в Днепър и убила най-малко 41 човека, е била свалена от Украйна.

„Написах писмо за оставка. Искам да дам пример за цивилизовано поведение: фундаментална грешка, значи оставка“, написа той на страницата си във Фуйсбук, съобщава ТАСС.

Вечерта на 14 януари Арестович заяви, че част от къщата в Днепропетровск се е срутила поради падането на ракета, свалена от украинската ПВО. След това той беше остро критикуван от украинската общественост. На 16 януари депутатът от Върховната рада Алексей Гончаренко обяви началото на събирането на подписи за уволнението на Арестович и го обвини в държавна измяна заради думите му за причината за срутването на част от къщата в Днепропетровск

Според украинските военновъздушни сили сградата е била поразена от ракета Х-22, срещу която Украйна няма средства за противодействие.

“Поднасям искрените си извинения на жертвите и техните роднини, жителите на Днепър и всеки, който е бил дълбоко наранен от моята прибързана, погрешна версия за причината за руския ракетен удар по жилищна сграда”, заяви Арестович.

Източник: БТА, ТАСС