Загиналият парапланерист Тома е внук на Григор Стоичков / СНИМКИ

Парапланеристът Тома Стоичков, който намери смъртта си преди броени дни в планината при нелеп инцидент, е внук на БКП-величието Григор Стоичков. Това разкриха близки до фамилията, които още не могат да повярват, че младото момче вече не е между живите.

Припомняме, че Тома си отиде едва на 31-годишна възраст тази неделя, 8 януари, след като се заби с парапланера си в станцията на връх Мусала. Въпреки че сравнително бързо бе транспортиран до болницата, атлета почина от тежките си рани. Младият мъж бе известен състезател, един от най-добрите у нас.  Само преди няколко месеца той се класира преди всички в първото състезание по прелети с парапланер „Банско Оупън“.

Тома Стоичков година преди да си отиде нелепо

Оказа се, че Тома Стоичков е от славен социалистически род. Той е внук на легендарния Григор Стоичков, бивш вицепремиер на Народна Република България и кандидат-член на Политбюро на управляващата БКП. След 10 ноември Григор Стоичков лежа около година в затвора, след като бе осъден за това, че не е взел мерки да опази здравето на населението по време на аварията в Чернобил през 1986 г. По това време Григор Стоичков е вицепремиер и пряко отговаря за сформирания кризисен щаб. Дни наред по нареждане на партията от народа се крие истината за смъртоносната авария.

Тома Стоичков е син на единия от двамата синове на Григор Стоичков – Венелин Стоичков, който години наред е дипломат в Лондон. Той има и сестра – Велика. Певицата Йорданка Христова му се пада вуйна, тъй като години наред е омъжена за другия син на Григор Стоичков – Георги. Дъщерята на естрадната певица – Ивана, му е първа братовчека.

25 юли 2016 г. Лидерът на БСП Корнелия Нинова поднася съболезнованията си за смъртта на Григор Стоичков на бившата му снаха – естрадната певица Йорданка Христова. В редицата на опечалените е и внука на БКП величието – Тома Стоичков (на снимката – крайно вдясно), който загина с парапланера си на връх Мусала на 8 януари т.г.

Григор Стоичков е дядо на починалия парапланерист Тома

Тома Стоичков бе известен освен със спортните си умения, и с широката си усмивка, която никога не слизаше от лицето му

Лупа бг

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!