Гердан от светлини отново озари нощното небе над България / СНИМКИ

Низ от ярки обекти се появи отново в небето на страната. Като ситуцията отново привлече вниманието на малки и големи.

Сателитите, които вече е известно, че са собственост на компанията Starlink, са били забелязани в небето над варненското село Звездица, а само преди час и в небето над Кричим, където ги нарекоха “влак в небето”. Въпреки че от години се говори за спътниците, появата им отново буди вълна от коментари в мрежата.

Някои хора къде на шега, къде сериозно виждат в тях извънземно “нашествие”. Други смятат, че в прелитането им има определена констиративна цел.

Спътниците били забелязани и в небето над Румъния. Това става ясно от публикацията на метереологични страници.

“Старлинк” осигурява достъп до интернет чрез пренос на данни посредством светлината – т.е. функционира подобно на оптичен кабел. Само че трансферът се осъществява чрез сателити. За тази цел бизнесменът от Тексас Илон Мъск от години изгражда космическа мрежа, в която отделните сателити обменят помежду си съответните данни. За да могат да се използват тези сателитни данни, е необходим и приемник на земята, който да свързва устройствата със следващия сателит.

Припомняме, че през май 2019 г. в космоса бяха изстреляни първите 60 Starlink. От 2019 г. компанията „SpaceX“ е изстреляла в ниска околоземна орбита около 2300 спътника. 

Всеки един от сателитите тежи 227 кг, като разполага с множество антени и една слънчева решетка.

Това беше “един от най-трудните инженерни проекти, които някога съм виждал да бъдат правени”, изтъкна тогава Мъск и предупреди, че много неща могат да се объркат в ранните етапи на разполагането на сателитната система.

SpaceX изчислява, че изстрелването на общо 11 000 сателита и пускането им в експлоатация ще струва 10 милиарда долара. А амбициозният план на Мъск вкюлчва бройката на сателитите да достигне 42 000. Заявка за това е подадена до американската Федерална комисия по комуникациите (FCC).