До 3 домата на клиент: Великобритания страда от недостиг на плодове и зеленчуци, въвеждат дажби

Климатични аномалии удариха реколтата в Испания и Мароко, докато оранжериите произвеждат по-малко заради скъпата енергия

Великобритания стана първата страна, сблъскала се с недостиг на зеленчуци заради природни аномалии, които са намалили реколтата на места като Испания и Мароко. А те са сред най-големите производители. Рафтовете в английските супермаркети от дни са празни и някои от тях въведоха

лимит от 3 бройки на купувач

за дефицитните домати и краставици.

От Британския консорциум за търговия на дребно съобщиха, че трудностите за снабдяване с пресни зеленчуци и плодове се дължат основно на лошото време в Южна Европа и Северна Африка, което е попречило на реколтата от редица култури да стигне по график до магазините. Освен това оранжериите във Великобритания и Нидерландия, на които основно разчитат, са намалили производството си поради високите разходи за енергия.

“Нашите компании правят и невъзможното, за да изпълнят всичките си ангажименти, но това е практически неосъществимо предвид обстоятелствата. Високите температури се задържаха до декември, което ускори развитието на културите през първата част на тази кампания”, казва Луис Мигел Фернандес, изпълнителен директор на асоциацията на производителите на плодове и зеленчуци в испанската провинция Алмерия. Последвалите студове пък са забавили следващите етапи. Така продадените домати между петата и седмата седмица от кампанията са с 22% по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Краставиците са намалели с 21 процента,

чушките и патладжаните – с 25 на сто, а тиквичките с 15%. Испанските производители определят ситуацията като тревожна.

В същото положение са и колегите им в Мароко, които заради паднал сняг и градушки не могат да изпълнят графиците си за доставки. Мароканските ферми трябваше да се борят със слана, проливен дъжд и наводнения през последните седмици, а по-рано и със сняг. Експертите твърдят, че това са най-лошите климатични условия там от години.

Според Фернандес повишаването на температурите през следващите няколко седмици може да подобри ситуацията, но все още не е ясно как растенията ще реагират на необичайните климатични събития, наблюдавани в последните месеци. Фермерите се опасяват от появата на повече вредители и вируси заради природните аномалии.

Въпреки че до голяма степен Великобритания успява да задоволи своите нужди от зеленчуци, тя обикновено внася 95% от необходимите ѝ домати от декември до март и 90% от салатите от държави като Испания и Мароко, където производството им по това време от годината е евтино. Така успява да поддържа голямо разнообразие в магазините целогодишно, и то на достъпни цени.

Недостигът в момента обаче кара някои търговци да се опасяват, че може да се върне времето на сезонната консумация на плодове и зеленчуци в Англия, която е съществувала преди десетилетия, тъй като не само климатичните промени са виновни за празните рафтове.

“Честно да ви кажа, през 40-те години, в които съм в тази търговия, никога не съм виждал такъв висок скок на цени за толкова широка гама от продукти, и то за толкова продължителен период от време”, казва пред в. “Дейли мейл” Тим О’Мали, който представлява една от големите британски фирми за внос на храни. По думите му нестабилните условия за отглеждане на някои зеленчуци са довели

до увеличение от 300% в цената им на едро

и Брекзит не е основна причина английските рафтове да са празни, докато тези в ЕС са пълни. Основният въпрос е кой колко е готов да плати за наличните количества. Например Мароко забрани износа на домати, лук и картофи за страни от Западна Африка, за да гарантира износа за Европа и да намали цените в рамките на страната.

Появяват се информации, че испанските производители също насочват приоритетно продукцията си към европейските супермаркети, а не в Обединеното кралство, защото те са склонни да плащат по-високите цени за нея.

От Британския консорциум за търговия на дребно смятат, че проблемите ще продължат само няколко седмици, тъй като английските супермаркети са умели в управлението на проблеми с веригите на доставки, а и на фона на рекордната за последните 40 г. инфлация във Великобритания не могат да си позволят да товарят допълнително клиентите си с по-високи цени. Те вече работели усилено с британските фермери, чиято продукция ще почне да излиза на пазара през следващите месеци.

Представители на британския Национален съюз на фермерите обаче не са толкова големи оптимисти. Необичайни студове са унищожили и част от културите в Обединеното кралство като моркови, зеле, пащърнак и карфиол. Заради растящите разходи за енергия някои от британските фермери са

изключили отоплението в оранжериите си,

докато отчаяно се опитват да свържат двата края. “При поскъпване на торовете с до 169 процента, на енергията със 79% и на фуражите с 57 на сто, смятаме, че кризата ще се влоши. Очакваме производството на зеленчуци като домати и краставици да спадне до най-ниските нива от началото на водене на статистика от 1985 г.”, коментира президентът на фермерския съюз Минет Батърс. По думите ѝ последното нещо, което британските фермери искат да направят, е да предизвикат въвеждането на дажби за продукцията им, но такива са обективните реалности. Часовникът тиктака за правителството да действа, допълни Минет Батърс.

Недостигът на някои плодове и зеленчуци в Обединеното кралство, който доведе до нормиране в повечето големи супермаркети, може да продължи до май, според една от най-големите групи производители на храни в страната – LVGA.

Асоциацията на производителите LVGA заяви пред Cи Ен Ен, че британските производители нямат реколта от домати, чушки и патладжани по това време на годината, тъй като високите разходи за енергия тази зима са забавили засаждането.

“Би трябвало да берем домати, чушки и патладжани сега. Те обаче ще бъдат готови през май, тъй като скоро ги засадихме, а не през декември миналата година”, казва Лий Стайлс, секретар на LGVA.

“Производството на храни трябва да се планира месеци предварително, то не е като фабрика, която може да се включва и изключва по желание”, добави той.

Групата представлява 80 производители в югоизточната част на Обединеното кралство, която е ключов регион за отглеждане на земеделски култури. Членовете на LGVA произвеждат около три четвърти от краставиците и сладките чушки в страната и около една пета от патладжаните всяка година, информира БГНЕС.

Четири от най-големите вериги супермаркети в Обединеното кралство заявиха по-рано тази седмица, че налагат ограничения за закупуване на някои основни продукти, включително домати, чушки и краставици.

Сред тях е и Tesco – най-голямата верига супермаркети във Великобритания, която временно ограничи броя на опаковките от тези продукти до три на клиент.

Снимка: БГНЕС

bgonair.bg