Лукашенко покани Байдън и Путин в Минск, за да договорят мир

Президентът на Беларус Александър Лукашенко покани американския президент Джо Байдън в Минск, за да договорят мир с Владимир Путин, предаде БНР.

“Тримата ще седнем на масата и ще решим всички проблеми. Но той няма да дойде и предпочита да отиде в Полша, хиената на Европа. Полша играе водещата роля за ескалацията на войната в Украйна. Полша е по-гръмогласна от Америка!”, заяви Лукашенко и допълни, че Байдън би си тръгнал от Минск удовлетворен.

Руските сили са изстреляли днес 36 крилати ракети, осем от които от типа “Калибър”. Около 16 са били свалени. Използвани са също стратегическа авиация и дронове, съобщиха от украинската армия. Поразена е и най-голямата украинска петролна рафинерия в Кременчуг.

Има загинали и ранени при ракетните удари в Днепропетровска област, поразена е критична инфраструктура в Лвовска област. Сраженията в Донецка област не стихват.


Руските части контролират всички възвишения в околностите на Бахмут, като са ограничили възможностите на украинските сили за придвижване на подкрепления и боеприпаси, твърди източник от военното формирование “Вагнер” на Евегний Пригожин.

Той коментира във видео, публикувано в “Телеграм”, че Бахмут може да бъде обкръжен през март или април. По думите му това отчасти зависи от количеството западни оръжия, които се очаква да получи Украйна. Превземането на Бахмут би позволило на Русия да освободи за войските си главния път, водещ към два ключови украински града – Краматорск и Славянск.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че тази пролет трябва се положат основите за победата на Украйна. Той благодари на парламента на Норвегия, за одобрения пакет за военна и хуманитарна помощ за Киев в размер на 7 милиарда долара, която ще бъде предоставена в рамките на пет години.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин увери от Талин трите балтийските държави, че Съединените щати са готови да защитават Естония, Латвия и Литва, ако се наложи.

Епицентър, БНР