“Овцепроизводителите” на Мара Цънцарова

В централната новинарска емисия на btV тази вечер “видната журналистка” Мария Цънцарова обяви въпросите, по които ще разговаря с Явор Гечев. И най-естествено спомена, че и проблемите на “овцепроизводителите” ще бъдат тема на обсъждане.

Мале мила, до такива абсурди ли стигнаха жълтопаветните кифли! Мисирките от екрана не са виждали овце! Нито овчари! И тия блондинки ще ми водят предавания за “положението на народа”!

Спомням си отговорите на американските ученици от мегаполисите на въпроса: къде се произвежда млякото? Бройлерите бяха отговорили: във фабриките за безалкохолни.

А може би Марината работа е като на селянката, която се погражданила в столицата и когато се върнала да посети родителката си, виждайки на двора една мотика, попитала: Ко й туй, ма мамо? 

Настъпила мотиката, дръжката я бамнала между веждите – и погражданената селянка изпищяла: що сте оставили тук тая мотика, бе, селяндури?

“Овцепроизводители”! Ашколсун, Марийке! Никога нямаше да се сетя как се произвеждат овце!

А ето що е написал големият ни възрожденски писател Любен Каравелов – не за овцете, а за “цънцарите” в повестта си “Мамино детенце”:

„Не пущай свине на гумното си, не приемай гърци в къщата си, не затваряй кози в градината си и не калесвай цънцарин на сватбата си“  

Милена Върбанова 

Свободно слово