Светкавично разплетоха мистерията с убитите щъркели край Димчево

Мистерията около шокиращите снимки на убити щъркели, които от няколко дни „взривиха“ мрежата и обществото в Бургас, се разплете. Сигналът за случая бе подаден от репортер на Флагман в полицията, след като получихме кадрите с поне 5 трупа на красивите птици, вестители на пролетта.

В писмото до медията ни се съдържаше публикация от популярна група в социалните мрежи, в която се твърдеше, че бруталната жестокост е извършена от украинско семейство, които уж стреляли по защитените птици, пребиваващи край къщата им в с. Димчево.

Опитахме да се свържем с автора на публикацията, за да разберем подробности за случая и дали има подаден сигнал към полицията за жестокостта, на която е станал свидетел, той на мига блокира профила на нашия репортер. Междувременно обаче ние подадохме сигнал в полицията, тъй като белият щъркел е защитен вид и е включен в Червената книга на България. Неговото улавяне и убиване е забранено, не е разрешено дори увреждане на местообитанията му.

Всяко посегателство срещу защитен вид се наказва с глоба от 100 до 5000 лв. Ако бъде доказано, че умишлено даден човек е умъртвил представител на такъв вид, може да му се търси и наказателна отговорност, като наказанието е от 1 до 3 години затвор. След сигнал за подобно деяние, задължително на място се изпращат екперти от РИОСВ, които са длъжни да дадат своята оценка и да изследват птиците. 

Нашата проверка обаче се оказа буря в чаша вода. Оказа се, че първоизточникът – бургазлията Веселин Т. от жк „Меден рудник“ искал да набере популярност в социалната мрежа и просто изтеглил от интернет снимки на убити щъркели и решил да пусне слух. 

Той е постигнал голям успех във виртуалното пространство, създавайки измислена сензация и задоволявайки егото си, тъй като постът му светкавично се разпространи сред жителите на с. Димчево. Стигна и до кметския наместник Елена Атанасова. 

Докато проверяхме случая, наш репортер разговаря с г-жа Атанасова, която каза, че не е проверила на място, тъй като е повалена от тежък грип и няма възможност да провери на място. Тя обаче убедено ни разказваше, че местните жители подозират за извършители рускиня или украинка, чиито семейства наскоро се заселили в селото. 

Благодарение на светкавичните действия на полицаите от Четвърто РУ заблудата и лъжата лъсват в рамките на часове. След като опитват да се свържат с Веселин Т., който първоначално публикува „сензационните“ снимки в популярна фейсбук група, той постъпва с тях по същия начин, както с нашия репортер – блокира ги моментално.

Униформените обаче го намират и настоятелно му обясняват, че няма право да се отнася по този начин спрямо длъжностни лица. Пред тях вече Веселин няма какво друго да направи, освен да си признае за сценария, който е спретнал в името на лайковете – за да стане популярен сред потребителите на социалната мрежа.

За негов късмет полицаите няма как да го санкционират за срамната постъпка. 

Флагман