След 14 г. връщат иззета кола на собственика, ползвали я полицейски шефове

Осем години различни директори на ОД на МВР-Благоевград ползват като служебен иззет чужд джип. През октомври м. г. съдът е постановил автомобилът да се върне на собственика Димитър Чонгов от с. Ново Лески, но досега това не е станало.

“Предприети са организационни мерки за фактическото предаване на колата на г-н Чонгов”, бе лаконичният коментар на ОД на МВР.

Сагата с “Тойота ланд краузер” започва в далечната 2008 г. Тогава Чонгов купува колата с нотариално заверен договор и я регистрира в КАТ, декларира я пред данъчните органи. Година по-късно тя е иззета заради образувано досъдебно производство, че на неустановена дата, на неустановено място, неизвестен извършител е заличил идентификационния номер, а колата е била предмет на престъпление, но не е ясно кой е извършителят. Разследването е било спряно, заради неустановяване на извършителя на нарушението. За първи път през 2011 г. собственикът иска от прокуратурата да му върне автомобила, но получава отказ. От 2015 г. “Тойота”-та се ползва като служебен автомобил от директорите на ОД на МВР.

През октомври м. г. собственикът за втори път си иска колата от прокуратурата и пак получава отказ. Обжалва го пред Районния съд в Гоце Делчев, магистратите отменят прокурорската постановление и разпореждат колата да се върне на Димитър Чонгов. В началото на октомври той внася искане до прокуратурата, на основание съдебното решение, да си получи колата обратно, но му отговорили, че определението на съда е изпратено на ОДМВР – Благоевград за изпълнение. Оттогава досега собственикът още не си е получил колата.

Преди година пък Чонгов получил 9 електронни фиша за налагане на глоби за превишена скорост и шофиране без сключена задължителна застраховка през 2015 и 2021 г. на обща стойност 2400 лв., когато той не бил ползвател на колата.

От полицията днес обясниха, че са предприели действия да върнат колата на собственика.

24chasa.bg

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!