ГЕРБ, ДПС и ИТН постигнаха съгласие за подкрепа на Габриел, макар че нямат мнозинство

„Искам да благодаря за подкрепата, която получавам от парламентарната група на ДПС и парламентарната група на „Има такъв народ“ за ясна визия за експертно правителство с мандат, обединено около приоритети. Това обяви кандидат-премиерът на ГЕРБ-СДС Мария Габриел пред парламентарни репортери.

Най-напред приоритет им били хората. Това било свързано със “социално-отговорен, разумен бюджет”, върховенство на закона, съдебна реформа, конституционно мнозинство. 

Планът за възстановяване и инвестициите също оставали приоритет. Няма да се предлага промяна в структурата на Министерския съвет. 

“Искам и да кажа, че партиите, които ни подкрепят, имат готовност за конституционна реформа. Сега е моментът тези, които я искат, да се присъединят”, добави Мария Габриел. 

Тя заяви, че ще предложи експертно правителство, а имената ще бъдат разкрити в понеделник. 

Към момента обаче кабинетът няма събрано мнозинство за подкрепа. ГЕРБ, ДПС и ИТН имат 116 депутати в 240-членния парламент.

Припомняме, че вчера лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов обяви, че ще подкрепят експертен кабинет, дори и с риска той да не бъде избран. 

Днес Мария Габриел не отговори как смятат да съберат парламентана подкрепа, за да може проектокабинетът да бъде избран.

Гледайте тук:

Очаквайте подробности