Осем убити и най-малко 13 ранени при нова масова стрелба в Сърбия

Сърбия е на едно от първите места по оръжия на глава от населението в света.

Сръбската полиция е блокирала улиците около основното училище в Белград, където се разигра трагедията преди два дни. Снимка: АП

Осем души бяха убити и най-малко 13 души бяха ранени ранени при нова масова стрелба в Сърбия край град Младеновац, на 42 километра южно от Белград, предаде Франс прес, като се позова на съобщения на местни медии. Сръбската полиция издирва извършителя, издигнати са пътни блокади. Стрелецът е открил огън по хора в 3 различни села, пояснява Франс прес.

8 души бяха убити и 13 ранени късно в четвъртък при стрелба близо до сръбския град Младеновац, на около 60 километра южно от столицата Белград, съобщиха държавните медии, информира БНТ.

Сред загиналите е 21-годишен полицай и сестра му. Стрелбата е станала в село Дубона, община Младеновац. Сред ранените има и деца. Според информациите заподозреният, на 21 години, се е скарал с група хора в училищен двор в Дъбън, взел е автомат от дома си и е открил огън. След това отишъл в родното си село Шепшин, където отново започна да стреля.

Предполага се, че младежът е син на военен. Засега мотивите не са известни, но според медиите в Сърбия стрелбата била предшествана от спречкване, а жертвите са застреляни докато са седели на пейка в двор на училище.

Извършителят е местен жител, за когото споделят, че бил малко странен, но никой не му обръщал внимание. Предполага се, че се укрива в съседното село Шепшин, където е роден.

Стрелецът се издирва от полицията, в региона е обявен план “Вихър”. Служители на разузнаването смятат, че той е избягал в Шепшин. Според източници на “Вечерне новости” заподозреният е обкръжен, но не е съгласен да се предаде на полицията и стреля по полицаите.

Припомняме, че в сряда 13-годишен ученик застреля 8 свои връстници и охранител в начално училище в Белград, нападение, което шокира балканската страна. През април 2013 г. селянин в същата община Младеновац застреля 13 роднини и съседи.

От днес, 5 май, Сърбия е в тридневен национален траур.

Източници: БТА, БНТ

Очаквайте подробности