Петков търси контакт с Урсула фон дер Лайен в Братислава след гафа със записите

Опит да установи контакт с председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, а не откриване на структура на “Продължаваме промяната” е причина за изненадващото пътуване на съпредседателя на партията Кирил Петков до Словакия.

В неделя сутрин Петков изненадващо отказа интервю пред Би Ти Ви като оправданието бе непредвидено пътуване. Впоследствие репортер на “24 часа” го засече в самолета от София до Братислава, а обяснението бе, че ще открива структура на ПП в столицата на Словакия.

Истинската причина обаче е Петков да опита да се извини на живо на Урсула фон дер Лайен, след като и нейното име бе споменато в записите от националния съвет на “Продължаваме промяната”, които бяха изнесени от Радостин Василев в петък. В записа се чува как Петков споделя за свой конфиденциален разговор с Урсула фон дер Лайен, в който тя му била обещала да се помисли за промяна в условията за приемане на България в еврозоната.

“Днес имах разговор с Урсула (фон дер Лайен) като ѝ зададох точно този въпрос: “ако ще има възможност за такова правителство, обещаваш ли да ни пуснеш”. Тя вика: “за Шенген ви е много голям шансът, за еврозоната – трябва да го измислите как да заобиколите правилата, смисъл да влезете в рамките”. И аз казах: “може ли да мислим за инфлация, която да е минус ефекта на Украйна?” и тя вика: “Не ме цитирай, но ще се опитам да ти помогна”. Изглеждаше, че за тях не е лоша идея”, казва в записа Петков.

Разговор между Урсула фон дер Лайен и Кирил Петков е имало, потвърдиха от Европейската комисия, но отказаха подробности. Според дипломатически източници шефката на ЕК е приела остро замесването на името й във вътрешнополитически разправии в България и проявената недискретност.

Името на Кирил Петков изненадващо се е появила сред говорителите на форума GLOBESEC 2023, който се провежда в Братислава от 29 до 31 май, показва програмата на форума, побликувана онлайн. Основни говорители на тазгодишния форум за сигурност в столицата на Словакия пък са Урсула фон дер Лайен и президентът на Франция Еманюел Макрон.

Петков ще говори пред GLOBESEC във вторник следобяд като участието му е в дискусията за европейското бъдеще на Западните Балкани. В сряда сутрин пък е речта на Урсула фон дер Лайен. Като плановете на съпредседателя на ПП били да потърси неформален контакт с шефката на ЕК по време на форума, разясниха негови съпартийци.

Засега от ПП не са обявили и откриване на структура на партията в Братислава. Последната местна организация бе открита в неделя в Русе и за това има съобщение на сайта на “Промяната”.

Докато Петков е в Братислава кандидатът за премиер на ПП Николай Денков ще трябва да размрази преговорите с Мария Габриел за съставяне на правителство. Разговорите за кабинет с ротация на министър-председателите бяха замразени от ГЕРБ след публикацията на записите. Денков ще получи днес следобед мандат от президента Румен Радев.

24 часа

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!