Европа не може да си отдъхне от жегите – след Цербер идва Харон, гоним 50°С / СНИМКИ

Адските горещини ще ударят и Балканите

За сериозни рискове за живота на европейските туристи предупреждават метеоролози, след като миналата седмица температурите на Стария континент се покачиха до почти 50 градуса по Целзий заради горещата вълна Цербер. Тя е кръстена на триглавата хрътка от “Ад” на Данте Алигиери.

По нищо не личи, че Европа скоро ще си отдъхне от непоносимите жеги. Задава се нов циклон – Харон, който ще премине през Южна Европа и ще нажежи земята дотолкова, че се очакват нови рекорди. Името Харон идва от гръцката митология. Той е лодкарят, който прекарва мъртвите през реките Стикс и Ахерон в подземното царство на Хадес.

Деца си играят във фонтан в Йерусалим.
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Деца си играят във фонтан в Йерусалим. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Най-топло през следващата седмица ще бъде на италианския остров Сардиния. Очаква се термометрите да чукнат 48 градуса. В столицата Рим отново предстоят температури от около 43 градуса. Там хората се разхождат с минивентилатори, за да се спасят от жаркото слънце. Италианските плажове на юг също са препълнени. Хората се разхлаждат дори във фонтаните.

Туристи в Рим започнаха да използват минивентилатори, за да се разхладят.
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Туристи в Рим започнаха да използват минивентилатори, за да се разхладят. СНИМКИ: РОЙТЕРС

От Министерството на здравеопазването издадоха червена тревога за 16 града, включително Рим, Болоня и Флоренция, за изминалия уикенд. Властите посъветваха всички в тези зони да избягват пряка слънчева светлина между 11 и 18 ч и да се грижат за възрастните или уязвимите хора.

Зачестяват припадъци на туристи,

по улиците често се срещат линейки. Екскурзоводи коментират, че ситуацията е изключително притеснителна.

Според метеоролози жегата, обхванала Италия, Испания и Гърция, може да доведе до “потенциално най-високите температури, регистрирани някога в Европа”. Според прогнози това ще бъде най-горещата вълна за лятото. Тази седмица Балканите също ще бъдат обхванати от опасни температури.

Раздават безплатна вода в Атина
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Раздават безплатна вода в Атина СНИМКИ: РОЙТЕРС

Властите в Атина затвориха дори Акропола през най-горещите часове за трети пореден ден. Раздава се и безплатна вода на хората. Въпреки това зачестяват случаите на неразположение заради топлото време. През последните дни в Гърция летовници снимаха термометри, показващи 49°С. Официалният измерен рекорд в Европа е регистриран в Сицилия през август 2021 г. и е 48,8°С.

Много туристи променят плановете си за пътувания заради предупрежденията за опасни горещини. На места в Южна Испания земята се нагря до над 60°С.

Една от причините за необичайно високите температури е, че около Южното Средиземноморие се е оформила област с високо налягане – особено за района около Испания. Облаци прах от Сахара влошават допълнително метеорологичните условия. Друг фактор е и

необичайно високата температура на морската вода,

заради която не духат по-хладни ветрове.

Задушаваща гореща вълна обхвана също южната и югозападната част на САЩ. Рекордно високи температури се прогнозираха за изминалия уикенд в 45 места, предимно в южните или западните щати като Тексас, Невада, Айдахо и Орегон. Една трета от американците, или около 113 млн. души, са предупредени за опасни горещини – от Флорида до Калифорния и до щата Вашингтон.

В Лас Вегас може да има три последователни дни с максимални температури от 46°С, което се е случвало само веднъж досега, през 2005 г. В неделя термометрите там чукнаха дори 47°С. Още рано сутринта градусите надхвърлиха 30.

Приблизително пет седмици след като небето над Ню Йорк и голяма част от северозападната част бе помрачено от горски пожари от Канада, гъстият дим все още засяга няколко канадски провинции и навлиза в районите на Северните равнини и Големите езера на САЩ.

На стопкадър от видео се виждат мащабите на избухналия пожар в Ла Палма. 
СНИМКИ: РОЙТЕРС
На стопкадър от видео се виждат мащабите на избухналия пожар в Ла Палма. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Пожар на Канарските острови изсели над 4 хил. души

Хиляди жители на Канарските о-ви бяха призовани да напуснат домовете си, докато служители на спешната помощ се борят да овладеят огромен горски пожар.

Той се разгоря рано сутринта в събота. За едно денонощие огънят погълна 11 100 акра земя и поне дузина домове в Ла Палма – един от най-гористите острови на Канарите.

Около 400 войници помагат на място, за да се овладеят пламъците. Властите казаха, че 4255 души са били евакуирани. Някои отказват да го направят.

Бедствието идва по-малко от 2 г., след като вулкан изригна на острова и унищожи хиляди домове.

Пожарът започна в района на Ел Пинар в северозападната община Пунтагорда, преди да се разпространи на юг към град Тихарафе.

24 часа