“Уимбълдън” с нов шампион! Алкарас детронира Ноле след титанична петсетова битка / СНИМКИ

Карлос Алкарас e новият шампион на “Уимбълдън”! 20-годишният испанец детронира Краля на “свещената трева” Новак Джокович, който преследваше спечелването на трофея в Лондон за пета поредна година. Алкарас триумфира в титанична петсетова битка след обрат – 1:6, 7:6(6), 6:1, 3:6, 6:4. Финалът продължи цели 4 часа и 46 минути игра.

Ноле стартира отлично, спечелвайки откриващата част с убедителното 6:1. Вторият сет обаче бе взет от испанеца, който надви ветерана в тайбрека – 7:6(6). Алкарас доминираше в третия сет, в който отвя Джокович с 6:1 и осъществи обрат до 2:1 сета. Ноле измъкна четвъртата част с 6:3, за да се стигне до решителен пети сет. В него Алкарас надделя с 6:4 и вдигна победоносно ръце. 

Испанецът и Ноле играха един срещу друг за трети път досега и за първи на трева. Алкарас спечели полуфинала в Мадрид миналата година, но загуби на същата фаза на “Ролан Гарос” през тази – и двата на клей.

НОВАК ДЖОКОВИЧ – КАРЛОС АЛКАРАС 2:3 сета (6:1, 6:7(6), 1:6, 6:3, 4:6) 

ПЪРВИ СЕТ
Джокович избра да сервира в началото и първата точка бе за него, след като Алкарас прати топката извън корта. Испанецът обаче обърна резултата до 30:15, възползвайки се от подхлъзване на Ноле. Бърз втори сервис на сърбина затрудни Алкарас и равенството бе възстановено. Непредизвикана грешка обаче на Новак даде възможност за пробив на Алкарас. Първата бе спасена, но след това сърбинът не успя да вземе гейма. Все пак силният му сервис и непредизвикана грешка на Алкарас донесоха успех на Ноле и той поведе – 0:1. Грешка от форхенд на испанеца и феноменален контраатакуващ прав удар по диагонала в движение на Ноле му осигуриха аванс от 0-30, а още един пресилен форхенд на Алкарас доведе до 0-40. Испанецът спаси първите две възможности за пробив – 30-40, но след това Джокович бе безупречен и стигна до ранен пробив – 0:2. 

Доста трудности имаше Ноле на своето подаване в третия гейм, но все пак се справи, а първият му ас затвори гейма – 0:3. И в следващия гейм началният удар на Алкарас не затрудни Джокович, а в същото време допусна непредизвикани грешки и така се стигна до 15-40. Все пак успя да навакса, но после прати два поредни бекхенда в мрежата и вторият пробив е факт – 0:4. 

Следващият гейм бе спечелен с лекота от ветерана, а в основата бе солидният му сервис – 0:5. Видимо притесненият Алкарас обаче се събра в следващия гейм и с добри отигравания се спаси от угрозата Ноле да му поднесе геврек, а накрая с елегантен минаващ форхенд намали на 1:5. На сервис Джокович не допусна изненада и за 35 минути спечели първия сет с 6:1. 

ВТОРИ СЕТ
Алкарас започна доста добре, като взе подаването си, а след това и направи първия си пробив в мача. Помогна му двойна грешка на Джокович и непредизвикана грешка от бекхенд. Ноле все пак изравни, стигна се и до дюс, а след това ветеранът спаси първия шанс за пробив. Испанецът стигна до втори брейк-бол, сваляйки топката ниско долу до полето за сервис, а форхенд в аут на Джокович направи пробива факт – 0:2.

36-годишният сърбин потърси бързо връщане на пробива и успя да го стори едва в третия гейм на втория сет. Тогава се стигна до 30:30, когато Алкарас с удар по правата дръпна напред, ала Новак успя да неутрализира две поредни къси топки от испанеца, за да вземе предимство. При него пък сбъркан диагонал на Карлитос спомогна на Ноле да върне пробива – 1:2.

Третата част в сета започна със сгрешен слайс от Новак при негов сервис. Испанецът успя да вземе и второто разиграване – за 30:0, но при ретур-мрежа допусна грешка за своето стопволе, тъй като Джокович успя да прати прекалено ниско топката в краката на опонента. Плосък първи сервис от сърбина изравни резултата в частта – 30:30. Алкарас стигна до точка за пробив, след което продължително разиграване беше спечелено от 24-кратния носител на Голям шлем, тъй като испанецът прати аут топката с бекхенд по правата. С два поредни добри начални удара Ноле изравни – 2:2. Алкарас започна убедително при своя сервис и успя да вземе аванс до 30:0, но с постоянна игра от основната линия Джокович се върна в гейма и изравни при 40:40. С грешка от форхенд през основната линия Алкарас поведе пак в гейма с мощно „Vamos” – 3:2.

Играта на младока продължи възходящо, като той дръпна с 30:0 при подаване на Новак. Грешка от ретур на Алкарас и 15:30. Отличен начален удар със сервис по правата изравни резултата в гейма – 30:30. Алкарас сгреши ретур, след като върна топката с рамката на ракетата, а Джокович сервира за гейма, след което последва ново погрешно връщане – 3:3.

Двамата направиха изключително разиграване, което “взриви” публиката на централния корт, като Джокович с плонж опита да се задържи в разиграването, но Алкарас върна топката в опразнения корт – 30:0. Бомбен уинър по правата от испанеца с над 150 км/час направи 40:0. С постоянна игра с пласирани добре по диагоналите удари Джокович изравни отново – 4:4. 

Алкарас започна да рискува повече при негов сервис, като дори изпълняваше изключително силни начални удари при втори такъв. Джокович се подхлъзна неприятно за 40:15, след което Алкарас затвори частта – 5:4.

Десетият гейм беше изключително качествен от двамата тенисисти, а Джокович изравни резултата след шеметно разиграване. Алкарас се справи с напрежението, след като Новак вече набираше скорост, спечели 11-ия гейм и си гарантира минимум тайбрек. Джокович прати срещата в тайбрек, който започна с минипробив за сърбина. Алкарас обаче успя да възстанови равенството след две отлични комбинации „сервис-форхенд“, последвани от слайс в мрежата от страна на шампиона.

Джокович стигна до сетпойнт с помощта на минаващ бекхенд, но след това изпрати топка в мрежата. Секунди по-късно Алкарас получи възможност да приключи сета в своя полза и тя бе оползотворена след зрелищен ретур уинър.

ТРЕТИ СЕТ
Тази част започна така, както и втората – с пробив за Алкарас, дошъл след много прецизен слайс. Испанецът успя да затвърди пробива си, но след това Джокович намали резултата на 2:1. Впоследствие шампионът стигна до два поредни брейкпойнта след като Алкарас изпрати топката в аут при атака с бекхенд по правата. Джокера обаче пропусна първия след форхенд в мрежата, след което не намери добре топката при ретура си и в крайна сметка Алкарас съхрани разликата от два гейма при 3:1.

Последвалият гейм бе най-дългият и оспорван в мача до момента, като Алкарас навакса пасив от 40-15 и на няколко пъти се стигна до дюс. Испанецът имаше шанс отново да пробие, но улучи топката с рамката на ракетата и тя отлетя далеч в аут. Няколко минути по-късно ситуацията се повтори, като световният №1 отново пропиля брейкпойнт по същия начин.

Испанецът пропусна още една възможност, изпращайки топката в аут при атака с бекхенд по правата, а брейкпойнт №4 бе отразен след отличен сервис на Джокович, който неговият опонент не успя да отрази. Алкарас пропусна още два брейкбола, преди в крайна сметка да постигне целта си и да пробие за 4:1, спечелвайки спиращия дъха 22-минутен гейм след топка в мрежата от страна на Джокович.

Маратонският гейм видимо изтощи сърбина и до края на сета Алкарас нямаше особени проблеми, осъществявайки пълен обрат след два гейма на 15 и 6:1 в третия сет.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ
При 1:0 Алкарас стигна до две поредни възможности за пробив след безпощаден форхенд от вътрешността на корта. Джокович обаче избегна опасността след чудесен бекхенд по правата, последван от форхенд по диагонала, който испанецът не успя да отрази. В крайна сметка световният №2 не позволи на опонента си да се откъсне в резултата и възстанови равенството.

В петия гейм бекхенд в аут на Алкарас предостави на Ноле шанс за пробив, при който обаче сърбинът също не намери пределите на корта, след което оспори неуспешно решението на лайнсмена. Пред шампиона се откри нов шанс, при който световният №1 пласира бекхенд в близост до основната линия. Първоначалното отсъждане бе аут, но Алкарас поиска разглеждане, което показа, че топката всъщност е добра. Джокович продължи да поставя опонента си под напрежение и проби за 3:2, след като испанецът изпрати топката в мрежата при наглед лесно воле.

Вторият поставен успя да затвърди брейка, но след това Алкарас прекъсна серията му и намали резултата на 4:3. Джокович обаче отново спечели подаването си, след което стигна до три поредни сетбола. Първият бе спасен от Алкарас, но след това испанецът направи двойна грешка и така шампионът вкара мача в пети сет, надделявайки с 6:3.

Блиц