Плевнелиев: Жалко, че някой с прякор Трактора се оказа по-добър посредник между ГЕРБ и “Промяната” от мен и Соломон Паси!

“Това правителство – добро или лошо, то трябва да устои до влизането ни в еврозоната. В противен случай рискуваме да ни отклонят от европейския път“, заяви Плевнелиев по либералната БТВ. Той подчерта, че настоящият държавен глава за 6 години нито веднъж не е излязъл да каже, че подкрепя влизането на България за еврозоната. Това била и причината служебните му правителства да не работят в тази посока.

„Може би е време да спасяваме държавата от Румен Радев. България изгуби път и посока под негово управление. Задълба в тежък популизъм“, посочи Плевнелиев. Той заяви, че е дошло времето да се даде предимство на евроатлантическите ценности и на единство. Бившият президент посочи, че Радев е успял да раздели евроатлантическите сили в България и това е изиграло ключова роля.

„Той ще продължи да бъде такъв популист. Биткаджийството е неговата игра. Мъдростта и европейските ценности трябва да бъдат уважавани днес. С влизането на страната ни в еврозоната всичко ще се промени“, убеден е Плевнелиев. Ако не бъде направена нова фаза на интеграция обаче, популистите и техните господари в Русия ще спечелят, смята той.

Плевнелиев коментира и конституционните промени, които правителството обсъжда в момента. „Когато се правят конституционни промени те трябва да бъдат балансирани и устойчиви във времето. В основата на всичко е балансът между различните институции“. Плевнелиев предупреди Сглобката да помисли като прави промените за ограничаване на президентските правомощия в полза на изпълнителната власт, дали точно Румен Радев няма да е начело на изпълнителната власт след няколко години.


Плевнелиев изрази огорчението си, че човек като Алексей Петров с прякор Трактора се е оказал по – добър посредник между партиите ГЕРБ и ПП, отколкото той и Соломон Паси, които се пробваха безуспешно след по-миналите избори.

Според бившия президент от ГЕРБ Бойко Борисов е подарил първата победа на Румен Радев, издигайки Цецка Цачева за поста.

Bnews