Студен душ за кабинета: И холандецът Рюте охлади Денков за Шенген след шамара от Австрия днес

Марк Рюте, който иначе дори участва в кампанията на ПП-ДБ и призова българите за подкрепа, не е склонен да преразгледа позицията на страната си за ветото за Шенген

Нидерландия не е склонна да пусне България в Шенген. Това е станало ясно в телефонен разговор на българския премиер Николай Денков с колегата му Марк Рюте. Новината е шокираща за (не)коалицията ПП-ДБ – ГЕРБ-СДС + ДПС, защото вчера председателят на ЕК Урсула Фон дер Лайен призова България и Румъния да бъдат приети в шенгенското простраство.

Рюте, който иначе дори участва в кампанията на ПП-ДБ и призова българите за подкрепа, не е склонен да преразгледа позицията на страната си за ветото за Шенген.

Днес той обявил, че България трябвало да се постарае.

“Нидерландското правителство следи внимателно напредъка в прилагането на върховенството на правото в България, склонно да внесе отново в парламента на страната си въпроса за приемането на България в Шенгенското пространство, когато страната ни покаже още повече резултати по тази тема”, лаконични са  от правителствената преслужба.

От МС твърдят, че министър-председателят на Нидерландия похвалил България за вече направените стъпки в правилната посока, особено по отношение на правомощията на главния прокурор. В същото време в доклад, представен днес пред народните представители в Хага, нидерландският кабинет обръща внимание на две препоръки от доклада на Европейската комисия (ЕК) за върховенство на правото в нашата страна от 5 юли т.г., а именно за структурата и състава на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на Инспектората към него, както и за превенцията и противодействието на корупцията.

Николай Денков уверил Марк Рюте, че през следващата седмица се очаква българският парламент да приеме промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, с които ще се реформира Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество.

До средата на октомври т.г. е планирано да бъдат гласувани на първо четене предложените промени в Конституцията, които се отнасят до ВСС. 

Флагман