Започва нова война: Ето къде! Напрежението ескалира до безпрецедентно ниво / ВИДЕО

Израел е в готовност за война с палестинската групировка Хамас.

Напрежението ескалира до безпрецедентно ниво.

По-рано днес Израел обяви “състояние на готовност за война”, след като Хамас предприе най-голямата си атака срещу страната от години, като изстреля бараж от ракети и изпрати бойци през границата от Ивицата Газа. Над 2500 ракети са изстреляни до този момент, като има пробив в ПВО защитата на Израел, съобщи “Де ре милитъри”.

Според Мохамад Дейф, лидер на военното крило на Хамас, палестинската организация е изстреляла над 5000 ракети към Израел и призова палестинците и другите арабски държави да се включат в бойните действия.

Ричард Хехт, говорител на израелските военни, заяви, че бойците са влезли в Израел с парапланери, от морето и по суша и че сблъсъци се водят на много места в Газа, включително във военна база. По последни данни палестинските бойци са завзели три селища в близост до границата с Газа.

Има 35 израелци в плен, близо 200 са ранени, най-малко 6 са убити. Ливанската въоръжена групировка “Хизбула” заяви, че следи ситуацията в Газа и е “в пряк контакт с ръководството на палестинската съпротива”.

Масираното ракетно нападение от ивицата Газа тази сутрин бе изненада. Напоследък ситуацията в района отново се изостри, особено в окупирания Западен бряг. От четвъртък насам четирима палестинци загинаха при нападения или сблъсъци с армията.

Според очевидци израелските военновъздушни сили са обстрелвали цели в района на ивицата Газа в отговор на масираната ракетна атака срещу Израел. Засега не се съобщава за жертви. Израелският министър на отбраната Йоав Галант одобри мобилизацията на резервисти, съобщи говорителка на министерството след масираните ракетни удари срещу Израел от ивицата Газа. Това трябва да бъде направено “в съответствие с изискванията на израелските сили за отбрана”, добави тя.

Израелската армия започна да нанася въздушни удари по ивицата Газа тази сутрин, след като палестинското ислямистко движение Хамас започна офанзива срещу еврейската държава, предадоха световните агенции. В кратко изявление израелската армия потвърди, че няколко десетки израелски бойни самолети сега са в процес на нанасяне на удари по цели на Хамас в ивицата Газа. Израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви по време на заседание на израелския кабинет по сигурността, че Хамас е започнал война срещу Израел и обеща, че Израел ще победи в тази война, предаде Асошиейтед прес.

Галант подчерта, че Хамас е допуснал голяма грешка като е извършил масиран ракетен обстрел от ивицата Газа по Израел по-рано тази сутрин, при което загина израелска гражданка. Това е една от най-сериозните ескалации от години насам на израело-палестинския конфликт. При нея освен това въоръжени бойци на Хамас са преодолели граничната ограда между израелската територия и ивицата Газа и са проникнали в израелски общини, посочва АП.