Васил Терзиев щял да взима заплата от 1 лев. Нямало „да краде хората“…само от търговете

1 лев заплата обеща да взима Васил Терзиев като кмет на София. Още преди да прекрачи прага на столичната община Терзиев заяви, че иска да получава символично заплащане, за да работи за София.

„Аз няма по никакъв начин да се възползвам от публична дейност. Няма да крада хората“, обяви той още преди началото на предизборната кампания.

Като кмет на София досегашният градоначалник Йорданка Фандъкова получаваше малко над 3500 лева месечна заплата.

Все още не е ясно какво ще е трудовото възнаграждение на новите общински съветници, тъй като те ще се определят от новия правилник на СОС.

Бърз скок до Закона за местното самоуправление и местната администрация. Според него размерът на възнаграждението на председателя на общинския съвет не може да надвишава 90% от това на кмета на общината (чл. 26).

Общинските съветници пък не може да взимат повече от 70% от брутната работна заплата на председателя за съответния месец (чл. 34).

И сега само си го представете – една цяла институция, в която всички избрани политици взимат месечни заплати от съответно 1 лв (кмет), 0,90 лв (председател на общински съвет) и 0,63 лв (общински съветници).

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!