Време е България да научи какво слагат в колбасите, обяви животновъд / ВИДЕО

Целият земеделски сектор е изправен пред хаотична ситуация, за която многократно сме предупреждавали министър Кирил Вътев. Нашите производители няма да издържат с производство на българска продукция.

Това каза Бойко Синапов, председател на “Обединени български животновъди” пред Би Ти Ви по повод протеста, който организират.

Мотивът на министерството, срещу който производителите се изправят, е решението субсидията да бъде разпределена по формула, в която най-малките получават най-голяма помощ, а не както е било досега субсидиите да бъдат разпределени по равно и всеки да получи „минимална ставка”.

„Българският производител е задушен. Ние произвеждаме зеленчуци и мляко, но нямаме пазар. Призивът на министър Вътев да увеличим производството не е ефективен”, каза още той.

Синапов заяви също, че дълбоко замразено месо се вкарва и преработва в колбасарските цехове.

По негови думи България е единствената държава в Европа, която прави това. „Всички нормални държави това го използват за кучешка храна”, каза той.

“Министърът на земеделието ни нарече алчни. Ние не сме алчни, а работещи хора и затова се обръщаме към ГЕРБ и ДПС да подкрепят нашето искане за оставка на министъра”, каза още Бойко Синапов.

По думи на министър Кирил Вътев новото разплащане ще бъде за около 700 млн. лв., като това включва всички стопани, не само животновъди. Още 320 млн. лв. ще дойдат по Плана за възстановяване и устойчивост.