Заснеха за първи път най-мистериозното животно на планетата

Австралийски изследователи най-накрая успяха да уловят рядък гигантски плъх на камера за първи път.

Нарича се Uromys vika и се среща само на малкия остров Вангуну на Соломоновите острови, на 1243 мили (2000 км) североизточно от Австралия.

Това е едно от най-мистериозните животни на земята.

Освен това вероятно изглежда много различно от всеки плъх, който сте виждали преди.

Гризачът е дълъг 45 см – до четири пъти по-голям от средния градски плъх – което го прави по-голям от някои кучета и котки, предаде Би Би Си.

Свръхголемият плъх живее по дърветата и може да дъвче кокосови орехи и ядки с острите си зъби.

Плъховете също са известни с това, че са много срамежливи около хората и са толкова трудни за намиране, че дълго време по-голямата част от света дори не е знаела за съществуването на вида.

Едва след като едно беше намерено мъртво през 2015 г., изследователите започнаха да го изследват повече и официално го идентифицираха като вид през 2017 г.

Кевин Сесе от Националния университет на Соломоновите острови каза, че местните хора от Вангуну са помогнали на изследователите да намерят и снимат животното.

Местната общност отдавна настояваше, че видовете живеят в техните гори, но никога преди не са били научно документирани.

Познанията на групата за Uromys vika дадоха на екипа много по-добра представа къде да търсят и те използваха маслени лампи, ароматизирани със сусамово масло, за да привлекат плъховете.

След като плъховете се виждаха, те успяха да използват нощни полеви камери, за да направят общо 95 изображения, които показват четири плъха.

Мамологът от университета в Мелбърн Тайрън Лавери каза: „Да работиш толкова упорито и да работиш с хора с традиционни познания, това беше огромна награда и да назовеш вид е доста специално.“

Защо тези гигантски плъхове са толкова важни?

Д-р Лавъри каза, че според него по-малко от 100 плъха са все още живи и сега те са изброени като критично застрашени поради сечта в техните горски местообитания.

Надяваме се, че научаването на повече за този вид може да помогне за по-добрата им защита в бъдеще.

Плъховете живеят в първичните гори на Zaira, област, принадлежаща на местното племе Dokoso, но където много дървета са изсечени.

В доклада д-р Lavery каза: „Надяваме се, че тези изображения ще подкрепят усилията за предотвратяване на изчезването на този застрашен вид и ще спомогнат за подобряване на неговия природозащитен статус.“

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!