Грозно и престъпно! Майка: Отворих електронното си здравно досие и останах втрещена!

От миналата година всеки българин вече може да проверява здравното си досие. Всички здравноосигурени лица имат достъп до пълната информация, съдържаща се в електронното здравно досие. Пациентът вижда цялата информация за прегледите, изследванията и предписаните медикаменти. Чудесно! Стига това да не ви доведе до истински шок – така, както се е случило с една майка, пожелала да остане анонимна поради ред причини.

Несъществуващи прегледи, сериозна диагноза, и то за психично заболяване, от което жената няма хал хабер, мними бременности… това е само част от информацията, която майката е прочела в своето електронно досие. И, естествено, е изпаднала в истински шок. Ето разказа й, публикуван в една от социалните мрежи:

“Понеже сте сила, ще споделя какво ми се случи днес, от което още съм в шок. Извинявам се предварително, че ще публикувам анонимно, но не искам да разкривам самоличността си, преди да знам какви стъпки бих могла да предприема, а имам много познати в групата.

По същество – днес отворих електронното си здравно досие и останах втрещена!

Освен редица несъществуващи прегледи и сравнително безобидни диагнози, имам поставена и много сериозна такава за психично заболяване (никога не съм посещавала нито упоменатия психиатър, нито който и да е друг), както и има история за проследяване на мними бременности (никога не съм ходила на преглед при въпросния гинеколог, който е “следил” бременностите ми).

Аз съм човек, който никога не е имал сериозни здравословни проблеми, изключително рядко съм посещавала личния си лекар, и то основно заради децата си. Към момента съм държавен служител и съм безкрайно обезпокоена как би могла да се отрази на кариерното ми развитие една подобна фиктивна диагноза от психиатър…

Ще бъда благодарна на всяка насока и съвет за реакция в тази абсурдна ситуация.”

Оказва се, че тази повече от абсурдна ситуация си е направо масова практика в родината ни. Под поста на жената има десетки коментари на хора, които са открили, че са оперирани от нещо или че имат повече деца от реалните. Случаите са толкова шокиращи, че направо ни се зави свят:

“Приятелка с едно дете там откри, че има две!”

“Сестра ми, която е несемейна и няма деца и няма неуспешни бременности, откри, че според анамнеза на “проведен” гинекологичен преглед, е раждала.”

“Сега като проверих и на мен са ми писали една хирургична интервенция”.

“Благодаря на авторката за поста, защото благодарение на него и аз прегледах здравното си досие. Оказа се, че ежегодното личната лекарка 2 пъти ме преглежда профилактично. Което е далеч от истината и информацията в тези листа го доказва. Не съвпадат нито височина, нито килограми, нито кръвно налягане – нищо. Редовно ме и реимунизира, а аз от 5 клас, т.е. от далечната 2003 г. ваксина не съм си поставяла. Също така открих 4-5 фиктивни прегледи (не от личната, но след направление от нея) от 2016 г. за главоболие. Аз по принцип не боледувам, а от главоболие – никога. Лекарства за глава не пия и никога не съм пила, а съм с диагноза хронично главоболие. Прегледите са стари от 2016 г. В детайли си спомням годината. Някои от дните на прегледи съм била в командировка.”

“По 5-6 пъти в годината съм била на преглед за подостър и хроничен вагинит… Тревожи ме мисълта да тръгна да доказвам, че това всъщност изобщо не се е случвало…”

“И аз имам 2014 г. хоспитализация в Пирогов за лечение на някакъв сериозен гинекологичен проблем, при положение, че единствената такава беше през 2020 г. заради операция от апендицит. Пуснах жалба до Медицински надзор, да видим какво ще направят.”

Боже, останах без думи! Изумена съм просто, явно още не съм пораснала и вярвам в чудеса! Работя в тази система, здравеопасна и никога нямаше да се сетя, че може нещо такова да се случи! Видяла съм какво ли не, но чак такова падение човешко, не съм очаквала…. Е, човешката алчност стои над всичко, за пари е направено това, няма друго логично обяснение! Жалби до дупка, съд и като спечелите, обявете пред обществото какво се е случило, да имат едно наум! Убедена съм, че правото е на Ваша страна! Успех!”

Събрахме съветите на препатили от подобна гнусотия и ги предлагаме на майката, за да знае как да постъпи:

Трябва ви адвокат!

Жалба в Здравна каса!

Подавате сигнал в здравната каса, която ще осъществи проверка на съответните лекари, които са отчели неизвършена дейност. Може да изискате копие от амбулаторния лист, който се съхранява при съответния лекар и лесно може да се докаже, че положения подпис не е вашия. Може да се посъветвате и с адвокат. Към момента с електронното здравеопазване започват да се разкриват множество злоупотреби.

Сигнал и в лекарския съюз. Незабавно.

Жалби и проверки! Аз бих сигнализирала направо в прокуратурата.

Стъпките са следните:
1)Адвокат
2)той ще пусне жалба и претенции за разследване към медицински надзор
3) съд

Как ще се развият нещата за жената, предстои да разберем. Очаквайте продължение!

На всички, които все още не са отворили здравното си досие, препоръчваме да го направят – кой знае на какво ще попаднат там…

Глас нюз бг

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!