Борисов надцаква меморандума на ПП-ДБ с проект за коалиционно споразумение, Петков пак клекна

Ръководството на ГЕРБ даде “изявление за медиите по актуални политически теми” след заседание на парламентарната група. 

Генералният секретар на НАТО заяви, че няма да се пращат войски в Украйна, към което се придържа и нашата партия, обясни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той отново отправи остри критики към премиера Николай Денков, като го и иронизира, както и към военния министър Тодор Тагарев. 

Борисов изрази поредно недоволство и от медиите, като изтъкна как по време на неговото управление те били особено критични, а сега към настоящата власт съвсем не били такива. 

“Абсолютно внимателно вече прочетох техния меморандум. И затова, ние понеже сме отговорна партия, и повече в такива “сглобки” недоизказани, невидени, неорганизирани няма просто да участваме, – в рамките на десетина дни, може и по-кратко, ние изготвяме едно коалиционно споразумение. Това коалиционно споразумение започва от мандата през Министерски съвет, защото ние се явяваме на парламентарни избори не за регулатори – това е второ и трето, първо за създаване на управление и Министерски съвет. Състав на Министерски съвет”, заяви Борисов за ГЕРБ. 

Той потвърди, че иска министрите да се разделят 50 на 50 между неговата партия и ПП-ДБ. 

Борисов нямал нищо против да има и министър на европейските въпроси. Така министрите щели да са на брой 20. Така и деленето щяло да е по-лесно – по десет министри за всяка от двете формации. 

За външния министър обаче Бойко Борисов нямало да отстъпи. Ако ПП-ДБ не се съгласят той да е на ГЕРБ, тогава отиваме на предсрочни избори, категоричен бе той. 

Борисов обясни, че е склонен на коалиция само с ПП-ДБ. С БСП това нямало как да се случи. Той припомни, че на “конгрес” на ГЕРБ било взето решение коалиция с тях да няма. С “Възраждане” това също не можело да се случи заради идеологическите им различия. 

Гледайте тук:

Много е важно да работим по-бързо. Бих призовал от ГЕРБ да работят по-бързо и по-старателно, за да имаме възможността да говорим още този уикенд. Искам да видя какво точно означава коалиционното споразумение. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков във връзка с предложението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да бъде подписано коалиционно споразумение с хоризонт от три години.

„Към този момент не можем да приемем нищо, преди да видим реално какво предлагат. Но трябва да го предложат максимално най-бързо. Защото на 6 март ще спазим обещанието си и Николай Денков ще подаде своята оставка. Ние искаме правителството да продължи и вярваме на Мария Габриел – тя трябва  да е следващият премиер. Но това трябва да се случи максимално скоро, десет дни е прекалено дълъг период”, добави Петков, цитиран от Нова.

Според него, ако държавата се е управлявала само от министри, е щяла да процъфти. “Нека не отвличаме темата с хитри ходове как да се разпределят министрите. Те са много по-малко важни от перманентната власт”, е мнението му.

Петков беше категоричен, че разговорът за министри става второстепенен, ако нямат ясен отговор за регулаторите, Висшия съдебен съвет и службите. И обяви, че още вчера е изпратил SMS и е звъннал на Бойко Борисов. „И му казах, че е време да седнем да говорим, стига толкова медийни изяви, цялата държава нас чака”, поясни съпредседателят на „Продължаваме Промяната”.