Правителствен доклад набеляза Странджа за ядрени отпадъци от АЕЦ „Козлодуй”, а населението “да се обработи правилно”

В текста е описано още как населението да се „обработи” правилно, за да не се противи на идеята

Ядрени отпадъци да се съхраняват в Странджа. Това е идея, която не на шега се обсъжда в момента сред родните политици, а причината – било обезлюдено и подходящо място за тази цел. За странната приумица съобщиха от Българската асоциация за климатолечение и здравен туризъм, откъдето обясниха още, че има изготвен доклад, който носи названието „Радиоактивните отпадъци и приемането им от обществото”.

С него явно се „опипва почвата” как малкото останали хора в Странджа биха реагирали, ако кабинетът утре отреди точно тази територия за целите на съхранение на отпадъците.

Причината изобщо да се говори по темата сега не е случайна. Доскоро АЕЦ „Козлодуй” работеше с горива от Русия, което към момента, по обясними евроатлантически причини, не е възможно.

Наместо тях сега се използват американското „Уестингхаус” и френското на „Фраматом”. И докато руската страна си приемаше за дългосрочно съхранение въпросното гориво след използването му от нас – логично, тъй като страната има огромни територии, които не се използват, то западните „партньори” не желаят да си го прибират обратно. И възниква проблемът с неговото съхранение.

Въпросният доклад може да бъде открит на официалната страница на Центъра за икономически анализи. В него ясно е написано, че има основен проблем и той се крие в това, че хората не са съгласни горивото да се съхранява край тях. Доста логично, като цяло.

Докладът описва три начина, по които да бъдат постигнати крайните цели, както и дава предложения къде точно да се съхраняват отпадъците – някъде по поречието на Дунав или в Югоизточна България.

От Българската асоциация за климатолечение и здравен туризъм, чийто председател на Управителния съвет е бургазлията Валентин Атанасов, написаха по повода следното:

Най-големият зелен, здравно-рекреативен район, с няколко климатични курорти в себе си, най-уникалният по свойства на въздух – климатолечебен район и най-големия по територия Природен парк „Странджа“, с включен един  от най-старите и уникални  резервати, е застрашен от пълно унищожаване и обезлюдяване, ако бъде избран за изграждане на площадки за съхраняване на отработено ядрено гориво!

Същата угроза пряко касае и планината Сакар, като косвено ще бъдат нанесени огромни щети и върху цялото Южно Черноморие!

Депонирането на радиоактивни отпадъци, на което и да е място в България е необратим процес! Депонирането на такъв тип отпадъци в Странджа планина, която достига и до морския бряг е престъпление!

Важно е да се запознаете с направеното и предприетите стъпки на правителството, което е поръчало изготвянето на анализ. Докладът носи названието „Радиоактивните отпадъци и приемането им от обществото“. В него са представени два възможни варианта за складиране на опасният отпадък. Единият е югоизточна България, и забележете – дават и варианти как да се реализира процеса, какви стъпки да се следват, как да се избегнат протестите на обществеността и дори се скрие от нея факта, което е потресаващо и античовешко!

Ясно е, че в най-обезлюдения район в Европа, а именно Странджа, съпротивата на местното население ще е най-слаба!

Ние, от Българска асоциация за климатолечение и здравен туризъм (БАКЗТ) от  години полагаме усилия за рестарт на Климатолечението и развитието на региона като първия Зелен и Здравно-Рекреативен Национален Курорт, който да е новото наше зелено лице в политиките на ЕС, в нашата икономика и туризъм, който да носи добавена стойност и върне хората в икономиката и туризма на региона и НЯМА да допуснем подобно загробване на такава голяма зелена и природна зона, която да бъде унищожена по такъв невъзвратим начин!

Дори само факта, че би имало в района на югоизточна България подобно депо за ядрени отпадъци ще е косвена щета,  която ще повлияе върху имиджа, интереса и развитието на българския туризъм в цялото Южно Черноморие!

Това не бива да се допуска, дори и само като намерение, за което очакваме подкрепа и обединяване на Черноморските  общини, Областна управа,  обществени организации за включване към нашата реакция и инициатива за  отпор срещу това безумие!

Председателят на Управителния съвет на БАКЗТ Валентин Атанасов вече е запознал областния управител Пламен Янев с проблема, а той от своя страна се е ангажирал да свика всички бургаски депутати в кратък срок, за да обсъди с тях казуса и да разбере до каква степен са реалистични намеренията на правителството за бъдещето на Странджа. 

Флагман се свърза с кмета на община Малко Търново Илиян Янчев, за да разбере дали той е разбрал за правителствения доклад и свързал ли се е някой с него. „Никой не е идвал нито да обследва терени, нито да оглежда. Нямаме отправено към нас запитване. Според мен е невъзможно тук да се депонират такива отпадъци. Но искам да подчертая, че на нашия регион му остана само чистия въздух. Ако и това ни отнемат, ние сме приключили”, каза Янчев.

На 8 февруари народният представител от ДПС и настоящ съпредседател на партията д-р Джевдет Чакъров, е отправил запитване до министъра на енергетиката Румен Радев.

В него той акцентира върху някои от по-потресаващите заключения в доклада, които в общи линии обясняват как правителството да подходи по такъв начин, че да не срещне сериозна съпротива от хората и инициативата да се реализира.

Той пита: „В националната енергийна стратегия ще залегне ли изграждане в България на хранилище за дългосрочно съхраняване на отработено ядрено гориво. Ако да – правени ли са проучвания дали има подходящи за това места в страната и къде са те, както и има ли анализи дали дългосрочното съхранение на отработеното гориво ще е икономически по-изгодно от предсотавянето му на страни с опит в утилизацията и съхранението му?”

И получава пространен писмен отговор, който реално нищо не казва, седмица по-късно. Там, любопитно, нито един път не се споменава думата „Странджа”, но пък в обем от 4 страници се описват плюсовете и минусите на съхранението на отработеното ядрено гориво, както и се очертава идеята, че страната ни, едва ли не, е изправена пред стена и няма как да действа по алтернативни методи. Затова трябвало да се търси място у нас.

Въпрос на време е всъщност дали правителството, в настоящия му състав, ще реши да предприеме допълнителни стъпки към унищожаването на поминъка в Странджа. Засега остава само идеята и докладът. Но това трябва да е напълно достатъчно в обществото да започне сериозна дискусия по темата. Предстои да разберем.

Флагман