Путин: Байдън е по-предвидим от Тръмп, Блинкен е наш човек, очаквах по-остри въпроси от Тъкър

Руският президент Владимир Путин нарече американския си колега Джо Байдън “по-предвидим” начело на САЩ, но добави, че Русия е готова да работи с победителя на изборите, който и да е той.

Това бе отговор на въпрос в интервю за Павел Зарубин кой президент би бил по-добър за Русия. Определи Байдън като “политик от старата школа”.

Той отказа да коментира в подробности темата за здравословното състояние и възрастта на Байдън, но нарече политическата му позиция в момента “изключително погрешна и вредна”.

“Байдън. По-опитен е, по-предвидим, политик от старата школа… (но) ще работим с всеки президент на САЩ, на когото се доверят американците”, каза Путин без никакво видимо колебание.

През 2016 г., преди Доналд Тръмп за пръв път да се кандидатира, Путин го хвалеше като “изключителен и талантлив”. Критици на Тръмп в САЩ и по света се опасяват, че той ще застраши досегашните западни усилия да се помага на Украйна във войната, започната от Русия, а мнозина го укоряват за думите му, че който не плаща достатъчно за отбрана в НАТО, трябва да бъде оставен на Русия да го нападне.

Руският лидер повтаряше тезите си за началото на войната, която нарича “специална военна операция”, като обвини Украйна, че не спазвала Минските споразумения, и видя риска от разширяването на НАТО.

“Очаквах по-остри въпроси”

Путин обясни и че се учудил от въпросите на популярния сред крайната десница американски водещ Тъкър Карлсън, който го интервюира, а разговорът от над два часа бе излъчен миналата седмица.
Нарече го “посредник” със Запада във време, когато не можело да се води пряк диалог (руски събеседници на “Ройтерс” твърдят, че “сигнали” били изпращани на САЩ през арабски страни). Същевременно каза, че не е получил “пълно удовлетворение” и изрази известно разочарование, че очаквал агресивно поведение и трудни въпроси. Вместо това Карлсън проявил “търпение” и изслушал дълъг урок по история.


Честно казано, очаквах да се държи агресивно и да задава така наречените остри въпроси. Просто не бях подготвен за това. Исках го, защото щеше да ми даде възможност да отговоря по същия начин.


Кремъл бе заявил, че Путин се е съгласил на интервюто, тъй като подходът на Карлсън се различавал от “едностранчивия” подход на повечето западни медии. Все пак Путин го нарече “опасен човек”, тъй като имал план и го изпълнил.

“Блинкен е наш човек”

Той също така се опита да разтълкува думи на американския държавен секретар Антъни Блинкен като потвърждение, че Украйна не е съществувала. Блинкен е казвал, че прадядо му е избягал от Русия поради антиеврейски погроми – в Полтавска губерния, след това в Киев и околностите. “Възниква въпросът: г-н Блинкен смята, че това е изконно руска територия, Киев и прилежащите територии?”

“И ако държавният секретар казва, че прадядо му е избягал от Русия, значи смята, че през “най-малкото… през 1904 г. не е имало никаква Украйна”, добави руският президент. “По всичко личи, че Блинкън е наш човек. Само че напразно прави такива публични изявления. Това може да доведе до провал”, предупреди Путин.

Не е известно какво точно има предвид Путин и как семейната история на дядото на Блинкен се свързва с признание, че това е “изконно руска територия”, каквото не е известно той или държавният секретар да са правили. Към 1904 г. Киев и Полтавска губерния са част от Руската империя и САЩ не оспорват това.

Владимир Путин призова за изграждане на антинацистка пропаганда на световно ниво, за да се противодейства на идеите за изключителна важност на определени нации.

Руският лидер със съжаление отбеляза, че в много страни се чува политически лайтмотив като “изключителността на едни нации спрямо други, някаква избраност и т.н.”.

“Ами вижте, оттам е тръгнал нацизмът”, посочи руският президент.

“Следователно, трябва да се помисли и “за изграждането на тази антифашистка, антинацистка пропаганда и да работим на такова – глобално – ниво. Повтарям, на глобално ниво”, заяви Путин. Според него подобни мерки не могат да са ефективни на държавно ниво.

“Това ще бъде ефективно само ако се прави на ниво обществено съзнание и обществена инициатива. И ако няма значение в коя държава по света ще се случи”, допълни руският президент