Борисов с ново условие към ПП-ДБ – Асен Василев да не е финансов министър

Бойко Борисов изпраща четири жени на преговори за продължаване на управлението с “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ). Това стана ясно от неговата реч на днешното т. нар. национално съвещание на ГЕРБ в София.

Мария Габриел, Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева ще водят преговорите. Днес до 14 ч. ГЕРБ ще предаде на ПП-ДБ проекта за коалиционно споразумение, който партията е подготвила.

Борисов заподозря “Продължаваме промяната – Демократична България”, че прогнозират провал на управлението с премиер Мария Габриел. Претенциите на ПП-ДБ за поста на външния министър били само “кукичка”, за да може Асен Василев да остане министър на финансите. 

“И това беше моята препоръка. Аз съм брал ядове с Дянков, на 50% – с Горанов, и накрая си сложих Кирил Ананиев, за да знам, че като с министър се разбера нещо, то ще стане. Ако приемеш да си премиер с този финансов министър, ти, която направи огромен жест – еврокомисарското място си остави и дойде в България, за да помогнеш, защото без тебе компромис нямаше да има, – за няколко месеца ще те провалят. Тези хора, които сега те гледат и вярват в теб – тези, те първи ще се обърнат срещу теб, защото ще считат, че си ни предала. А ти с подобен кабинет – Тагарев, Василев, Богданов, спортния министър (не му знам името), на туризма (не му знам името), – на тези всичките, ти ще се провалиш. Провалиш ли се ти, ние ще се сгромолясаме, защото няма да имаме инструменти повече да обясняваме на нашите избиратели какво ще направят. Затова твоят провал дори е прогнозиран от тях”, заяви с остър тон Бойко Борисов

Повече сглобки няма да правим, обясни той, заявявайки, че иска по-ясни правила и разпределение на отговорностите.

В края той призова участниците в съвещанието да гласуват дали са съгласни да изпратят проекта за споразумение на ПП-ДБ, което бе одобрено. От думите на Борисов стана ясно, че форумът ще продължи при закрити врата след 15-минутна почивка. 

Гледайте форума тук:

Очаквайте подробности

flagman.bg