МВР засилва полицейското присъствие в София заради зачестилите масови сбивания с мигранти

Още от днес следобед е организирано засилено полицейско присъствие от служители на СДВР, които съвместно със свои колеги от Жандармерията ще патрулират в районите на централната градска част, съобщават от МВР.

Мобилни полицейски екипи ще осъществяват контрол на реда и на територията на кв. „Овча купел“ в района около Центъра за настаняване на бежанци.

Мерките са част от предприетите активни действия на полицията за предотвратяване на инциденти като случаите от последните дни, провокирали значителен обществен отзвук, се казва в съобщението.

По-рано днес от Българската асоциация на заведенията, Сдружението на заведенията в България, Браншова асоциация на ресторантьорите – София – регионална структура на БХРА и Българската асоциация за туризъм настояват за спешни мерки и среща с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, кмета на София Васил Терзиев и директора на СДВР Любомир Николов във връзка с инцидента на бул. “Витоша“, при който мигранти извършиха насилие над български тийнейджъри.

“Обръщаме се към вас като представители на четирите най-големи организации, обединяващи сектора със заведения за хранене и развлечения в София.

Ние, както и всички наши членове, а вярваме и гражданите, сме изключително притеснени от тежкия инцидент, при който на бул. “Витоша“ мигранти нападнаха български тийнейджъри и извършиха срещу тях физическо насилие.

Въпреки че подобни случки сякаш започват да се смятат за нещо нормално в много от големите западноевропейски градове, ние ги считаме за недопустими в прекрасната ни столица!

До скоро България и София се считаха за сигурно и привлекателно място както за български, така и за чуждестранни туристи. И ние държим това да продължи да бъде така!

Сред редиците ни вече се чуват призиви за въвеждане на ред със собствени сили, ако държавата е неспособна да се справи. Ние все още вярваме на българските институции и се надяваме те да свършат работата си, за да не се налага да я вършим ние.

Във връзка с гореизложеното настояваме за спешна среща с наши представители и моментално предприемане на съответните мерки за предотвратяване на подобни инциденти“, пишат в отворено писмо от четирите организации.

Във връзка с последния инцидент от СДВР съобщават, че полицаи изясняват обстоятелствата около инцидент, възникнал вчера на бул. „Витоша” в София. Снощи, около 20 часа в полицията е получен сигнал за сбиване между младежи – български и чуждестранни граждани, съобщиха от МВР.

Изпратените полицейски екипи установили на място четири момчета. Те разказали, че малко по-рано били нападнати от група мъже. Изяснено е, че на единия е отнет мобилен телефон. Двама от пострадалите, на 19 години, са транспортирани в болнично заведение за преглед и по-късно освободени.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 198 от НК. Предстои доклад на материалите в прокуратурата. Продължават активните действия на полицията за установяване на извършителите.

Инцидентът стана около 21 часа в петък. Тогава няколко млади мъже са нападнали група студенти с гражданство от Великобритания, но с произход от Пакистан. Причината за нападението не е ясна. До късно снощи екипи на полицията в столицата са опитвали да издирват камери, които са заснели нападението. По-рано през вчерашния ден пък в социалните мрежи се появи видеоклип, на който пак на столичния бул. “Витоша” група чуждестранни младежи нападат две момчета и едно момиче.

Източници: NOVA, dnevnik.bg, dnes.bg, plovdiv24.bg