Отиваме на избори, отсече Борисов, ядосан от “бързата” оставка на Денков: Няма изход и надежда!

“Отиваме на избори.” Това обяви Бойко Борисов пред репортери, показа видео, излъчено в неговия профил във фейсбук. Лидерът на ГЕРБ е на форум на Европейската народна партия в Букурещ. Борисов е гневен от оставката на Николай Денков като министър-председател, която била прибързана. Тя бе форсирана от депутатите от “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ), които я внесоха като задължителна първа точка за пленарното заседание на Народното събрание днес (те имаха тази възможност според правилото за първата сряда в месеца). 

“С това си поведение те днес ни пратиха в ръцете на президента Радев. От него вече зависи всичко. Кое беше нужно… да съсипят правителството днеска и да цъка часовник в ръцете на президента Радев”, ядоса се Бойко Борисов. Той има предвид, че сега от държавния глава зависи кога ще започне да се отброява седмодневният срок за съставяне на правителство с първия проучвателен мандат, който трябва да получи ГЕРБ-СДС. 

Според Борисов първо следвало да се проведат преговорите и едва тогава Денков да подава оставка. Лидерът на ГЕРБ на няколко пъти заяви категорично, че отиваме на избори. В същото време обясни, че все пак ще прати екип от ГЕРБ да води преговори с ПП-ДБ.

“Тези хора, как да ви кажа… в момента играят само една игра – да излезе ГЕРБ, че е виновен за това, че отиваме на избори. Те много добре видяха социологията, че ако са разделени двата избора, те на европейските избори (само европейските избори) ще катастрофират. И затова сега тях тикат “2 в 1”. Само че трябва да излезем ние виновни. Аз понеже не искам да излизам виновен, затова съм изпратил с техните дами – дамски екип. Ако намерят кардинално решение на кабинета – ще отида да се подпиша“, обясни Бойко Борисов. 

Той се подигра на лидерите на ПП-ДБ, които се събирали “на тумби”, и обясни: “Аз нямам работа в такъв панаир. Не искам да участвам в него. Излъчили сме експерти – хора, които да отидат. Но те днеска предопределиха как ще се развият нещата, така че не виждам позитивно решение на този цикъл вече за ротация.”

“За мен е категорично”, каза Бойко Борисов след въпрос отиваме ли на избори.

Той нападна и финансовия министър Асен Василев, който е председател на партия “Продължаваме промяната”, понеже правел непрекъснато смени в митниците и НАП, без да се допита до ГЕРБ. Затова Борисов вече не го подкрепял. 

В същото време други министри правели смени в полза на ДПС, обясни лидерът на ГЕРБ, но не уточни за какво става въпрос. 

“Няма да бъде така! Щом искат избори… Те ги искат! Те ги желаят! Те ги провокират! Просто искат да кажат “ама то заради ГЕРБ”, щото какво? Щото искахме наравно министри с вас, да носим отговорност”, каза още Бойко Борисов. 

След въпрос за избори “2 в 1” ли говорим, лидерът на ГЕРБ потвърди: “Да, да, те са, те… отиваме на избори”.

А на питане все пак има ли надежда той отговори: “Не, никаква надежда! Те провокираха днес това да се случи!”

След въпрос преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ няма ли да има в петък, събота и неделя, Бойко Борисов каза объркано: “Ама какво да правиме, като имаме… какво да преговаряме с тях? Ние ще преговаряме, избрали сме екип…”. 

А на питане какъв е изходът, Борисов отговори: “Няма изход! Избори и тогава… пак!… Изхода го приключиха днес!”

Гледайте тук:

Флагман