Радев отложи връчването на мандата за понеделник

Президентът Румен Радев отлага връчването на първия мандат за съставяне на правителство заради смъртта на патриарха. Това заяви държавният глава, който в 16 часа днес посети Синодалната палата, за да изкаже съболезнования за смъртта на патриарх Неофит.

Радев трябваше да връчи проучвателния мандат утре в 17 часа на представителите на ГЕРБ-СДС, които са най-голямата парламентарна група в НС. Папката щеше да получи кандидат-премиера Мария Габриел. Сега президентът покани ГЕРБ-СДС в понеделник за връчване на мандата на “Дондуков” 2.

“Кончината на патриарх Неофит е огромна загуба за Българската православна църква и за целия български народ. Ще го запомня като човек, като патриарх, който ни учеше на смирение и мъдрост. В тези дни на всеобщо смирение и преклонение пред неговата памет политическите страсти са неуместни и затова отлагам върчването на мандата за съставяне на правителство за понеделник от 12 часа”, заяви Румен Радев пред Светия Синод.

Опелото на патриарха ще бъде утре в патриаршеската катедрала “Свети Александър Невски”. Негово Светейшество ще бъде погребан в събота в митрополитския храм “Света Неделя”. И двата дни са дни на траур в България.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!