Гая от “Люлин” остана на улицата след смъртта на стопанката си, 10 хил. плакаха и търсиха нов дом

Този поглед на Гая разплака хиляди хора. СНИМКИ: ФЕЙСБУК

Гая намери своята Рая с помощта на социалните мрежи, в които 10 хиляди плакаха на тъжната съдба. Историята като на кино, получила своя хепиенд, се разигра в столичния квартал “Люлин”.

Кученцето било намерено от стопанката си като съвсем малко бебе преди година на магистрала извън София.

Жената обаче умира на 12 февруари. Човек поема грижите за осиновения любимец, но преди дни умира баща му и новият стопанин на кучето Гая пуска пост в група във фейсбук, че търси спешно дом. Не може да я гледа повече, защото трябва да тръгне за провинцията за погребението на баща си, а и няма кола, така че не може да я вземе със себе си.

Никой не се отзовава и Гая се озовава на улицата

Съседката Виктория я вижда да обикаля около блока. Жената не знае, че стопанката е починала и предполага, че кучето е изхвърлено от дома си. Затова на свой ред пуска пост във фейсбук групата на “Люлин” – най-големият софийски район, със зов за помощ: “Търси се нов дом за Гая”.

Междувременно я прибира във входа, дава храна и вода, а животинката застава пред вратата на дома, в който доскоро е живяла, и не се отлепва оттам.

Мнозина сравниха Гая с Хачико – японското куче, което години наред всеки ден чака своя починал стопанин да слезе от влака

Историята беше разказана в сърцераздирателен холивудкски филм, в който главната роля на професора – стопанин на Хачико, изигра звездата Ричърд Гиър. А на гара Шибуя в Токио има паметник на вярното куче, който е сред туристическите забележителности.

След като съседката от “Люлин” пуска зова за помощ, само за часове постът има близо 10 хиляди споделяния във фейсбук. Появяват се и още стотици призиви за помощ. И за рекордно време вярната Гая намира своята Рая. Това е момичето, което първо сред поне 50-те желаещи успява да отиде при кученцето. Със съдействието на още две жени прекарва

часове наред в опити да спечели доверието й,

за да я вземе със себе си и да даде нов дом.

Тъжният поглед на Гая като на изоставено дете, и отказът да се отдели от затворената врата на дома, в който е живяла допреди дни, предизвика сълзи у толкова много хора.

“Тя има очите на човек. Разплаках се, когато видях този поглед, и цяла нощ не съм спала”, “Какво се случва с Гая?”, “От снощи само погледът е пред очите ми”, бяха само част от хилядите коментари на всички онези, които се развълнуваха от съдбата на Гая.

Когато Рая отива да я вземе, се оказва, че няма да е лесно. Животното е изключително стресирано, след като за кратко време първо е загубила стопанката си, а после и дома. Не разбира какво се случва, защо не отварят вратата към вкъщи и отказва да помръдне от последната връзка с досегашния си живот.

Никога не е била агресивна, с изключително добър нрав, описват я съседите, които я познават. В този момент обаче от стреса тя ръмжи, лае, опитва се да хапе и изобщо не позволява да бъде приближена.

След четири часа опити да накара Гая да се довери, Рая успява да постави намордник за кратко, което пък позволява да сложи каишката. И двете тръгват към новия си живот.

Сега Гая отново спи на легло, играе и не спира да се закача с Рая. Няма следа от онзи тъжен поглед, който разплака хиляди.

24 часа