Иран задържа кораб на израелски милиардер близо до Ормузкия пролив

Иранската информационна агенция Tasnim съобщи в събота, че военноморските сили на Корпуса на гвардейците на ислямската революция са заловили свързания с Израел контейнерен кораб MSC ARIES близо до Ормузкия пролив. Видеозапис, съобщен за първи път от Асошиейтед прес, показва как командоси нахлуват с хеликоптер в кораб близо до ключовия воден път.

Твърди се, че видеото показва командоси, спускащи се от хеликоптер към кораба MSC Aries, плаващ под португалски флаг в Оманския залив, край пристанището на Емирство Фуджейра; корабът е собственост на компанията Zodiac Group на израелския милиардер Еял Офер.

Video purportedly from the IRGC boarding of the Israeli-linked MSC ARIES container ship in the Strait of Hormuz. pic.twitter.com/UXOS2EuxKU

— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) April 13, 2024

Плавателният съд е под португалски флаг MSC Aries, контейнеровоз, свързан с базираната в Лондон Zodiac Maritime. Zodiac Maritime е част от Zodiac Group на израелския милиардер Еял Офер.

Zodiac отказа коментар и насочи въпроси към MSC (бел ред. международна корабна линия Mediterranean Shipping Company), които не отговориха веднага.

MSC Aries за последно беше локализиран край Дубай, насочвайки се към Ормузкия пролив в петък. Корабът беше изключил своите данни за проследяване, което е обичайно за кораби, свързани с Израел, движещи се през региона.

Видеото показва нападението, съобщено по-рано от Морските търговски операции на Обединеното кралство на британските военни. Той описва кораба като „заловен от регионалните власти“ в Оманския залив край пристанищния град Фуджейра в Емирството, без да дава подробности. Във видеото командосите се спускат надолу върху купчина контейнери, разположени на палубата на кораба.

Един от членовете на екипажа на кораба може да бъде чут да казва: „Не излизай“. След това помощникът на екипажа дава сигнал на колегите си да отидат до мостика на кораба, докато командосите още слизат на палубата. Един командос е коленичил над останалите, за да им осигури потенциален огън за прикритие.

Въпреки че Асошиейтед Прес не можа да провери незабавно видеото, то съответства на известни подробности и хеликоптерът изглежда е бил използван от паравоенната Революционна гвардия на Иран, която е извършвала и други нападения на кораби в миналото.

Инцидентът идва на фона на повишено напрежение между Иран и Запада, като Израел се подготвя за нападение от Техеран след удар на 1 април по сграда в комплекса на иранското посолство в сирийската столица Дамаск, при който бяха убити няколко командири на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, включително двама генерали.

Al Arabiya reports that container ship MSC ARIES was taken over by Iranian forces in the Strait of Hormuz.

The ship, flying the flag of Portugal, is apparently managed by Zodiac Maritime, a company owned by Israeli billionaire Eyal Ofer. pic.twitter.com/azD0AYZrZm— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) April 13, 2024

Иран не призна веднага, че е заловил какъвто и да е плавателен съд, нито имаше доклад от държавните медии за инцидента. От 2019 г. обаче Иран участва в поредица от конфискации на кораби и атаки срещу плавателни съдове, приписвани му на фона на продължаващото напрежение със Запада заради бързо напредващата му ядрена програма.

Оманският залив е близо до Ормузкия проток, тясното устие на Персийския залив, през което минава една пета от целия нефт. Фуджейра, на източното крайбрежие на Обединените арабски емирства, е основно пристанище в региона за кораби, които поемат нов петролен товар, да вземат доставки или да обменят екипаж.

От 2019 г. насам водите край Фуджейра станаха свидетели на поредица от експлозии и отвличания. Военноморските сили на САЩ обвиняват Иран за атаки с мини срещу кораби, които са повредили танкери.

Източник: The Times of Israel

Превод: Юлия Семир Ал-Хаким,

Гласове