FT: Пристигането на руски войски в Нигер е смъртоносен удар за американските сили и стратегическа победа за Москва в Африка

Нова стратегическа победа за Москва, след като хунтата в африканската страна се присъединява към съседен Сахел, обръщайки гръб на Запада

Руският самолет кацна на международното летище в столицата на Нигер Ниамей около полунощ, без много фанфари, и достави противовъздушни защитни системи и войници за новия съюзник на Москва в Сахел.

Пристигането на стоте войници е окончателният смъртоносен удар за присъствието на американските сили, които бяха базирани в западноафриканската страна от 2013 г., и с това беше подчертана решимостта на Нигер да диверсифицира партньорствата си в областта на сигурността извън Запада.

Това беляза също и нова стратегическа победа за Москва в Сахел, полупустинната ивица южно от Сахара, където военните правителства все по-често отхвърлят традиционните си западни съюзници в полза нови съюзи с руския президент Владимир Путин.

Промяната в отношенията идва на фона на вълната от терор, която продължава да залива Сахел, където свързани с Ал-Кайда и „Ислямска държава“ бунтовници сеят хаос от Нигер до Буркина Фасо и Мали вече повече от десетилетие. И в трите държави властта бе завзета от военни хунти, след като демократичните правителства и Запада се провалиха в овладяването на насилието, а народното недоволство преля.

Сред бившите европейски колонии има вълна от антифренски нагласи и това доведе до отхвърляне на френските сили, а хиляди хора се присъединиха към протестите в Нигер, където хунтата взе властта с преврат през юли и призова американските части да напуснат.

Графика: Държави с успешно проведени преврати от 2020 г. насам в областта Сахел

Нигер се намира в „пояса на превратите“ в Сахел. Ибрахим Яала Ибрахим, старши анализатор в International Crisis Group, смята, че основната причина за прегръдката на Нигер с Москва е „закрила за режима“, най-вече от Франция, която бе многократно обвинявана, че прави заговори за неговото сваляне.

„Едно от нещата, от които се страхуват, е атака от въздуха“, казва той. „Страна, която ще им достави противосамолетна защита – това е ролята на Русия.“

„Има сериозно основание Нигер да пожелае тази нова фаза, която се открива в Сахел.“

Изтеглянето на американските войски от Нигер започна през март, когато говорител на хунтата определи военната договореност като незаконна и каза, че тя „нарушава всички конституционни правила“.

Отношенията се влошиха по време на визита на американски официални лица, включително помощник държавният секретар за Африка Моли Фий и началникът на командването на САЩ в Африка генерал Майкъл Лангли в Ниамей. Нигерските власти казаха, че американската делегация е била „снизходителна“ и отхвърлиха нейните опити да се срещне с лидера на хунтата генерал Омар Чиани.

Руски военни говорят пред журналисти след пристигането си в Ниамей, в знак на задълбочаване на връзките между Нигер и Москва

Вашингтон се противопостави на изтеглянето, дори след като Нигер прекрати споразумението, което позволяваше на американски сили да оперират на територията на страната, настоявайки, че с режима се водят преговори.
Премиерът на Нигер Али Ламине Зеине, който миналата седмица беше във Вашингтон за участие в пролетните сесии на МВФ и Световната банка, отделно се срещна със заместник държавния секретар Кърт Кембъл, за да обсъдят отношенията. Той е казал пред американския служител, че страната му приветства сътрудничество в други области, но Ниамей няма да промени позицията си относно войските, каза запознат със ситуацията източник.

Друго лице, запознато със ситуацията, каза, че въпреки че Вашингтон ще изтегли частите си от Нигер, както е поискано, двете страни са постигнали споразумение, което ще позволи на САЩ да продължи да прави различни неща в страната. Лицето отказа да направи уточнения относно договореното.Миналата седмица САЩ най-после дадоха сигнал, че ще изтеглят

своите над 1 000 военни и цивилни служители, като се очаква отпътуването да бъде завършено в рамките на няколко месеца. Съдбата на американските активи в страната, включително изградената преди шест години база за дронове близо до северния град Агадез, е неясна.

Основният източник на спорове в разговорите между Кембъл и Зеине е потенциалната сделка за уран, който Нигер би могъл да продаде на Иран, казват американски представители, запознати с преговорите.

Уранът е най-важната експортна стока на Нигер, а страната е вторият по големина в Африка износител на този метал. През януари Зеине посети Техеран, където двете страни се споразумяха да си сътрудничат в здравеопазването, енергията и финансите. Иран е обект на международни санкции заради ядрените си амбиции.

Членове на нигерската хунта участват в протестите, призоваващи САЩ да изтеглят силите си от страната. Режимът казва, че иска да продължи сътрудничеството с Вашингтон в други области

Прегръдката на Нигер с Русия е разглеждана като неизбежна, след като връзките бяха затоплени вследствие на преврата, който свали демократично избраното правителство на президента Мохамед Базум. Бившият лидер остава под арест.
Критикувана от Франция и САЩ, които спряха близо 600 милиона във военна и икономическа помощ след преврата, както и поначало отбягвана от Икономическата общност на Западноафриканските държави, хунтата се обърна към Москва, за да задълбочи дипломатическите си връзки и сигурността.

Сътрудничеството между Ниамей и Москва се засили от началото на годината, когато през януари руският министър на отбраната каза, че двете страни ще работят заедно за „стабилизиране на ситуацията в региона“.
Путин и Чиани говориха по телефона миналия месец, а в последващ доклад на Кремъл се казва, че са обсъдили план за „развиване на взаимноизгодно сътрудничество в различни сфери“ и за координиране на „усилията за безопасност и борбата срещу тероризма“ в Сахел.

Протестиращи в Агадез в неделя призоваха за изтегляне на американските войски от Нигер

Камерън Хъдсън, старши сътрудник в американския Център за стратегически и международни изследвания, казва, че изтеглянето на войските оставя САЩ да гледат „отвън“.

Хъдсън смята, че с ропота на недоволство в Чад, където военното правителство поиска американските войски да спрат действията си във военновъздушната база Аджи Косеи, Вашингтон ще остане „глух, ням и сляп“ в Сахел, ако неговите войски там също бъдат принудени да се изтеглят.

Руската държавна информационна агенция РИА съобщи, че новопристигналите войници са от Африканския корпус, полуофициална армия на министерството на отбраната, която погълна частната военна компания Вагнер Груп след смъртта на нейния лидер Евгени Пригожин миналата година.

В разговор на самолетната писта веднага след пристигането на руснаците, един от военните каза, че са дошли да обучават нигерската армия. Беше облечен в камуфлажна униформа, по-голямата част от лицето му беше закрита от маска и каза: „Тук сме, за да развиваме военното сътрудничество между Русия и Нигер.“

Източник: ft.com

Гласове