Military watch magazine: Русия разработва наследник на страховитата термобарична артилерийска система TOS-1A

Руският отбранителен конгломерат Rostec разработва наследник на 220-милиметровата термобарична реактивна артилерийска система TOS-1A след значителното внимание, което бойните характеристики на актива спечелиха на украинския театър, пише Military watch magazine.

Индустриалният директор на Rostec за оръжейни системи Бекхан Оздоев заяви на 8 април, че първият прототип на системата вече е създаден, като заводът Omsktransmash вече е подал заявление за регистрация на търговската марка TOS-3 “Dragon” – обозначението на новата система.

Оздоев разкри по отношение на текущото развитие на системата: „Например, всички знаят тежките огнехвъргачни системи ТОС-1 „Солнцепьок“ и ТОС-2 „Тосочка“. Това са мощни оръжия, които се представиха добре в зоната на специални военни операции. Сега работим върху създаването на на нова тежка огнехвъргачна система TOS-3 ще бъде оборудвана с нова пускова установка и ще използва нови боеприпаси.

Възможностите на TOS-1A са значително подобрени с течение на времето, като изпълнителният директор на Института за изследване на сигналите Владимир Пименов разкри малко преди изявлението на директора Оздоев, че нова навигационна система е „подобрила точността на работа до няколко метра“.

„Войските от ядрена, биологична и химическа защита попитаха дали имаме изследователски решения за по-голяма гъвкавост на работата на Солнцепьок на огневи позиции. Ние предложихме нашата система за позициониране, която позволява да се намали бойното време на огнева позиция, без бойната машина да напуска от екипаж и командир“, уточни той.

Термобаричните боеприпаси на TOS-1A действат чрез разпръскване на газообразен облак от химикали във въздуха, които след това се детонират от вакуумен експлозив, освобождавайки ударна вълна с високо налягане, която изсмуква въздух от затворени зони с огромна сила. Това е оптимално за неутрализиране на вражеските сухопътни сили в укрепени позиции и може да унищожи сгради, пещери, окопи и други укрепления, докато разкъсва белите дробове на всички присъстващи в близост.

Системата привлече повече внимание на украинския театър, отколкото може би всеки друг актив в руските сухопътни сили, и беше допълнена от нарастващото използване на термобарични плъзгащи бомби с голям полезен товар като  ODAB-500  , хвърлен от руски изтребители, за да прочистят украинските и съюзническите сили извън укрепени позиции, пише още изданието.

Труд