Българин от Острова: Не е нормално това. Как в Англия е с пет градуса по-топло от Пловдив?

Рекордни жеги морят Западна Европа в последните дни и седмици. Англия не е изключение. Вчера на Острова са били отчетени 38 градуса в Съфолк, а на няколко други места по 37 градуса. Това са изключително високи температури за Англия.

Пловдивчанин, който работи във ферма близо до Херефорд, разказа пред Glasnews.bg за необичайните жеги в страната.

“Това не е нормално. Не мога да разбера как в Англия е по-топло от Пловдив и даже с пет градуса отгоре (б.а за 18 юли вчера). Тук 36-37, под тепетата 31-32 градуса. Абсурдно е. Както си знаем пловдивчани, лятото най-добре е да избягаш от града – на море на планина. В цяла България на рядко някъде е по-топло. Не очаквах обаче точно в Англия да стане по-жега от Пловдив”, обясни Йордан Бонев.

Мерки

Училищата в района не работиха вчера, и днес няма. Има обявени предупреждения за високи температури, става ясно още от думите му.

“Ние работим до обяд. Разбрах, че на много места е така, за да се предпазят хората. Чух и че са ограничили скоростта на някои влакове. Любимото летище на много българи Лондон-Лутън е имало проблеми с настилката. Дано всичко мине по-бързо”, добавя Бонев.

Очаква се по пътищата ще се пръска пясък, за да се намали топенето на асфалта.

Прогнози

“Дават го около 40 градуса да бъде днес, дано не е вярно. Тук жегата се усеща по-тежко от Пловдив. Хубавото е, че е само за 2-3 дни. После пак ще паднат рязко градусите поне с 10.”, смята пловдивчанинът.

Код “червено” е в сила за по-голямата част от Англия, включително столицата Лондон, Югоизточна Англия и Манчестър и Йорк на север.

Досегашният рекорд за най-висока температура е 38,7 градуса, измерени през 2019 година в Кеймбридж, но метеоролозите са сигурни, че той ще бъде счупен тази година.

Възможно ли е да се случи още днес?

Glasnews.bg