Борел: Свърши вече времето, в което САЩ осигуряват нашата сигурност, а Китай и Русия – нашия напредък

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел проведе среща в Брюксел с ръководителите на представителствата на ЕС по света, съобщава Novini.bg.

“Изчезна светът, в който САЩ осигуряват нашата сигурност, а Китай и Русия – нашия напредък. Може да греша, но мисля, че европейците са изправени пред последиците от процес, който продължава от години. Напредъкът ни се основаваше на евтина енергия от Русия и достъпа до огромния китайски пазар.

Днес трябва да намерим нови пътища за енергията, без да заменяме една зависимост с друга. Необходимо е дълбоко преструктуриране на европейската икономика, това ще създаде политически проблеми”, посочи Борел.

Въпросът с нашата сигурност бе поверен на САЩ и въпреки че днес отношенията с Вашингтон са отлични, кой знае какво ще стане след няколко години. Ако Тръмп или някой подобен влезе в Белия дом, какъв ще бъде отговорът на войната в Украйна. Трябва да си зададем тези въпроси и отговорът е в поемането на повече отговорност от наша страна, обобщи Борел.

,,В нашите страни има радикална промяна, крайната десница бележи ръст по демократичен път, хората я овластяват. Мащабът на промените, предизвикани от войната, е изключителен и не трябва да се опитваме нито да го отричаме, нито да му противостоим. Трябва да го приемем и да се приспособим. Случиха се събития, които не можехме дори да си представим”, добави върховният представител.


Жозеп Борел: Краят на войната в Украйна е почти невъзможен след обявеното от Русия анексиране на украински области

,,Признавам, че не вярвахме във възможността за война в Украйна. Не очаквахме също Украйна да се съпротивлява толкова ефективно, включително с нашата военна помощ. Не предвидихме способностите на Путин да задълбочи войната”, отчете Борел.

Той изрази опасение, че продоволствената криза тепърва ще се задълбочава. По неговите думи предстои рецесия с повишаването на лихвите. 

Путин не иска да възстановява комунизма, той води радикален национализъм и империализъм. Не отдаваме достатъчно внимание на това как европейският модел се възприема по света, все по-малко са онези, които искат да го следват. Трябва да слушаме повече другата страна, настоя Борел.