БСП кани Мая, Първанов и Дончева да се върнат в партията

Върнете се в БСП, подновете членството си в БСП, заповядайте обратно, за да можем заедно и с капацитета на всички да търсим обединение и сила вляво. С този призив към червените, които са напуснали партията през годините, излезе лидерката Корнелия Нинова. Тя напомни, че има прието такова решение на Националния съвет на партията от 2016 г. и то било в сила.

БСП подава ръка на Мая Манолова, Татяна Дончева, Красимир Янков, Георги Кадиев, Симеон Славчев, Георги Първанов и учредените от тях партии. Утре те трябва да се съберат в НДК, за да обсъждат създаването на нов ляв блок по инициатива на члена на Националния съвет Костадин Паскалев.

Лидерката се обърна към структурите на БСП по места, с които ги призова да отворят вратите си за хората, напуснали партията през годините, ако искат да се върнат. Това можело да става с подаване на заявления за членство в БСП. Вътре в БСП има много движения и мнения, това ни е богатството, но заедно, като партия, в програма, политики, идеология. Така си го представяме като процес, ако те желаят да се върнат.

Всички тези наши бивши другари са напуснали БСП преди нашето ръководство на партията, при Сергей Станишев и Михаил Миков, уточни Нинова и обясни, че прави уговорката, защото виждала, че претенциите сега са към нея и настоящото ръководство на партията.

Ние от 2016 г. насам положихме усилия да върнем тези наши другари към общата лява политика, каза соцлидерката. И напомни, че с АБВ са имали коалиция, с Дончева водели преговори, столичната организация работела за Мая Манолова за кмет на София, Кадиев беше депутат. Положихме всички усилия да бъдем заедно силни, обясни Нинова.

Обръщението ни е към тези, които са напуснали БСП и са създали собствени партии. Тези, които са изключени напоследък, е като уставно наказание – когато то изтече, те ще се върнат, каза още Нинова. В последната година изключен от партията беше Кирил Добрев, а от Националния съвет – Калоян Паргов, Георги Търновалийски и други. Съдът обаче ги възстанови.

Тя направи първи коментар за идеята за създаване на нов ляв блок. Засега идеи що е то новото ляво не сме чули, коментира тя. Но пък чували ултиматуми и заклинания. Както и противоречиви послания.

БСП никога не е спирала опитите и процесите да търси обединение вляво, стигали сме дори до коалиция от 26 партии преди година и половина. За нас тази тема е много важна, но е важно върху какви идеи стъпва, а да не представлява само амбиции за лична реализация, коментира още Нинова.

По повод исканията на местни структури на БСП за бърз конгрес през декември, лидерката обясни, че това не е възможно да се случи, защото до момента на “Позитано” 20 официално били постъпили 6 декларации. Неофициално от медиите знаем за още 17, но не са дошли. Тоест 23 от 296 организации. За да има свикване на бърз конгрес, по устав от постъпването на декларациите до свикването му, трябва да има 15 дни. Такъв срок до 10-11 декември няма, затова той остава на 10-11 февруари, категорична бе Нинова.

Нинова отказа да коментира днес решението на прокуратурата да започне проверка по твърденията й, че изборите са били фалшифицирани. 

Източник: “24 часа”

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!