Шок в Украйна след поредните ракетни удари, Кличко заговори за апокалипсис / ВИДЕА

Русия е изстреляла повече от хиляда ракети срещу украинска енергийна инфраструктура, заяви главния изпълнителен директор на украинския енергиен оператор, цитиран от Нова телевизия. 

Според Кудрицки системата все още работи, въпреки че е претърпяла значителни щети. 

Осем вълни от руски въздушни удари срещу критична инфраструктура сериозно повредиха енергийната мрежа и доведоха до извънредна ситуация и спиране на тока в цялата страна.

Според енергийния оператор, това е най-големият удар срещу енергийна мрежа, който човечеството някога е виждало. 

Междувременно кметът на Киев предупреди за възможен апокалиптичен сценарий таза зима, ако руските въздушни удари продължат, но призовава да не се изпада в паника.

“Киев може да загуби електрозахранването, водоснабдяването и топлоподаването. Възможно е да настъпи апокалипсис като в страшните холивудски филми, когато в домовете няма да може да се живее при ниски температури. Но ние се борим и правим всичко възможно, за да не се случи това. Борим се и няма да се предадем! Съществува дефицит. Нуждаем се от промишлени топлинни вентилатори; нуждаем се от генератори. Нуждаем се от помощ в много области, за да преминем през тази трудна зима, най-трудното време след обявяването на независимостта”, каза кметът на Киев Виталий Кличко.

Пред украинската информационна агенция УНiАН пък военен експерт обясни как Русия дати за масирани ракетни удари по инфраструктурни обекти. Това зависело от промените на фронта и от важните събития. Кандидатът на историческите науки Юрий Федоров, който е професор в Пражкия университет, заяви в ефира на телевизионния канал FREEDOM, че подготовката на ударите отнемала няколко дни. Затова според него версията, че атаките са отмъщение за определени действия от страна на Украйна, била пропагандна приказка. 

„Твърди се, че първият удар е съвпаднал с взирва на Кримския мост. Изглежда, че подобни удари са отмъщение за определени действия на Въоръжените сили на Украйна. Но това е чисто пропагандна версия, защото подготовката на удара отнема доста време, най-малко няколко дни“, подчерта Федоров.

Според него с ударите по инфраструктурни обекти Кремъл се опитва да принуди народа на Украйна да окаже натиск върху своето правителство, така че Киев да капитулира. Федоров подчерта, че подобна тактика се е оказала провал за Русия.

Междувременно УНiАН съобщи, че ООН е публикувала доклад за масовите убийства на цивилни в Украйна от руските нашественици. Ръководителят на мисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна Матилда Богнер каза, че след пълномащабното нахлуване на Русия на 24 февруари 2022 г. руските военни са екзекутирали стотици украински цивилни.

В съобщението на Службата на Върховния комисар по правата на човека се посочва, че докладът на мисията за наблюдение подробно описва как руските войски са убили цивилни в украински градове и села в Киевска, Черниговска и Сумска области на Украйна от 24 февруари до 6 април, 2022 г.

„Има сериозни индикации, че масовите екзекуции, описани в този доклад, може да са военно престъпление или умишлено убийство“, каза Богнер.

В град Буч, който беше под контрола на руските войски от 5 до 30 март, мисията документира убийството на 73 цивилни. Отбелязва се, че сред убитите има 54 мъже, 16 жени, 2 момчета и 1 момиче. Още 105 предполагаеми убийства са в процес на потвърждаване.

В доклада се посочва, че ООН вече е документирала насилствената смърт на 441 цивилни (341 мъже, 72 жени, 20 момчета и 8 момичета) в три региона само през първите 6 седмици от руската инвазия. 

Освен това се съобщава за екзекуция на украинци в местата за незаконно задържане по време на окупацията. 

“Руските войници отведоха цивилни на импровизирани места за плен и след това ги екзекутираха. Телата на много от жертвите бяха открити със завързани ръце на гърба и огнестрелни рани по главата”, добави Богнер.

flagman.bg