Най-големият френски тв канал: Бунтове и дезертьорство – армията на Киев се пропуква / ВИДЕО

Автор: LCI (La Chaîne Info)

“Бунтове, дезертьорство: армията на Киев също се пропуква”: под това заглавие водещият френски новинарски канал LCI съобщава какво се случва в редиците на украинската армия в района на Бахмут. Както обявява водещият на предаването”започна да излиза наяве една тема табу: това са признаците за пропукване, признаците за изнемощялост на украинската армия, за неподчинение във войската”. Телевизионният канал показва видеозаписи с отказа на украински военни да се бият в района на Бахмут, както и с принудителната мобилизация на украинци по улиците в Одеса. Не по-малко интересен е и коментарът на гостите в предаването след излъчването на тези видеозаписи. Вижте ги.

Водещият Давид Пюжада: – Започна да излиза наяве една тема табу: това са признаците за пропукване, признаците за изнемощялост на украинската армия, за неподчинение във войската. Сцените, които ще видите, свидетелствата, които ще чуете, сме свикнали да ги виждаме и чуваме от руската страна от началото на тази война и дълго ги коментирахме. Е добре, ето ги и от украинска страна. Разбира се, руснаците говореха за война на изтощение и може би тази война на изтощение поражда тези резултати, на които сме свидетели. Признаци на изтощение, признаци на неподчинение, понякога признаци на бунт. За какво става въпрос? Преди да говорим за това, нека видим кадрите с Фани Вей. Добър вечер, Фани!

Фани: – Първо вижте това видео, което сме свикнали да виждаме от руска страна, както казахте и вие. Този път е от украинска страна, в района на Бахмут. В далечината се чуват изстрели, които впрочем не са много далеч. Виждате, че тези войници сeдят на земята в снега и вече не искат да се връщат в огъня. Те го казват на висок глас, както ще чуете, на мъж, който явно е командирът им. Всичко показва, че сцената е заснета без негово знание. От тази сцена разбираме, че идва друг командир, вероятно командващият на всички тези мъже, за да ги повика да се върнат с него на фронта. Те отговарят, че не са в състояние. Тонът се повишава и командирът на групата, който седи в снега, се оправдава пред този мъж. Чуйте разговора им.

Войник: – Не сме в състояние да отидем!

Командващият: – Не можете да отидете?

Войник: – Не, не можем, не можем, никой не може. Нищо нямаме…

Командващият: – Аз събрах своите пет човека и сам отивам.

Войник: – Не можем, разберете ни.

Командирът на войниците: – Момчетата не отказват да отидат, те просто нямат сили. Сили нямат! Премръзнали са, нищо не са яли…

Водещият на предаването: – Те просто са премръзнали, т.е. имат недостатъчна екипировка. Гладни са, т.е. може би нямат достатъчно храна. Наистина сме свикнали да чуваме това от руска страна. Фани, сигурни ли сме, че това видео е автентично?

Фани: – Логично е да си зададем този въпрос, Давид, защото то наистина нашумя преди няколко дни в руските мрежи. Те го въртят, за да се поздравят със спадането на духа на украинските войски. Така че ние разговаряхме с няколко души, имайки предвид акцента на войниците, униформата им, някои детайли също, като това украинско знаме. Да, видеото изглежда автентично. Най-вече нито един официален украински представител не го е оспорил досега.

Друга сцена, описана този път от “Уолстрийт Джърнъл”, също от района на Бахмут: украинският генерал Михайло Ковал, главнокомандващ на тази част от фронта, разказва, че в разгара на битка един батальон от новобранци се измъкнал без предупреждение, оставяйки опасна празнота на укрепените линии. Войниците внезапно напуснали фронта. Дали са се изплашили, дали са решили да дезертират? Във всеки случай е сигурно, че в този ден са избягали от битката.

Почти по същото време Барсик, войник, разположен на същия фронт, разказва пред нашите колеги от в. “Монд”: “мъжете са изтощени физически и емоционално”.

Водещият: – Има и оспорване на украинската стратегия или на украинските цели, определени на високо място, което все по-открито се изразява.

Фани: – Да, някои офицери дори вече не знаят защо настояват да се бият на този фронт. “Битката при Бахмут няма никакъв военен, стратегически смисъл. Не разбирам защо трябва да губим там толкова много другари…”, обяснява подофицер от пехотата пред “Монд”.

Друг войник, офицер от специалните сили, дори добавя: “Бахмут и от двете страни е политика и нищо друго. От украинска страна цялата армия, включително генералния щаб, от седмици смята, че трябва да се евакуираме от Бахмут”.

Павло Кириленко, началник на украинската военна администрация в Донецка област, където се намира Бахмут, забива гвоздея по свой начин. “Няма да покрием страната с купища тела на нашите войници”, казва той. Друг заявява пред “Вашингтон пост”: “Не си струва труда”. Изявление, направено след шест дни на този фронт, белязан от много тежки загуби.

Водещият: – Огромни загуби от украинска страна, трябва да припомним, въпреки че те нямат нищо общо като количество със загубите, понесени от руската армия на същия този фронт. И в този контекст видяхме появата на сцени на, както изглежда, принудително набиране на войници по улиците, Фани.

Фани: – Да, това е доста необичайно. Вижте тези сцени, като тази, която се разиграва в центъра на Одеса, в южната част на страната. 

Това видео показва трима военни, които са дошли да вземат един човек. Виждате го тук как се хваща за един стълб, за да не тръгне с тях. Просват го на земята и го отвеждат принудително. И това не е изолиран случай.

Открихме други подобни кадри, като тук, този човек с червената шапка, който също е отведен от трима военни, дори с белезници. Тези украинци са записани насила в армията. Във всеки случай е възможно да са били задържани от полицията, защото отказват да бъдат мобилизирани. Впрочем армията съобщи, че ще започне разследване, за да се увери, че тези военни не са превишили правата си. Това, което е сигурно, е, че днес в Украйна на мъжете между 18 и 60 години е забранено да напускат територията на страната и трябва да участват във военните усилия. Всеки момент те могат да бъдат мобилизирани и теоретично не могат да се измъкнат.  Бяха затегнати наказанията за дезертьорите, за онези, които не се подчиняват на своите командири или ги заплашват.

Водещият: – Благодаря, Фани. Венсан, вие се съмнявате в тези сцени, представени като принудителна мобилизация?

Венсан Южьо, журналист и есеист: – Във всеки случай имам резерви към едно от тези видеа – това, в което виждаме на земята млад, 30-40годишен мъж и, както изглежда, трима украински военни, които се опитват да го отведат. Защо? Защото това видео се разпространява от изключително съмнителен акаунт в Туитър, чийто публикации от няколко седмици насам проследих. Това е акаунт, който има 51 абонамента и четири абоната, т.е. това е поверителен акаунт, а когато проследите нишката, виждате например, че той разпространява антиваксърски туитове, туитове, подкрепящи Русия, Китай и Иран, антиамерикански туитове и туитове от хипотетична демонстрация, състояла се в Париж с десетки хиляди души, която ми е убягнала, на вас също, но с лозунги от типа “Франция вън от НАТО”, “Не” на ракети за украинците”. А още по-сериозното е, че има явно позоваване в това видео на понятието “Бандерастан” – по името на Степан Бандера, ултранационалистическия лидер, който наистина се е компрометирал с хитлеристките сили в един период от живота си. Но това понятие бе създадено от един сайт, ръководен от италианскоговореща швейцарска журналистка, известна като закостеняла конспирационистка. Това е причината, поради която трябва да бъдем изключително предпазливи по отношение на това видео…

– Защото армията започва разследване.

Венсан Южьо: – Да, да. Казвайки това, не мога да твърдя, защото не знам, че няма употреба на принудителни методи, за да накарат онези, които бягат от задълженията си, да се присъединят към своята военна част, ако са запасняци, например. Аз се фокусирам върху историята на това видео.

Водещият: – Украинските медии подемат някои от тези видеоклипове, което е голямата разлика с Русия – когато има случаи на закононарушения в Русия, не чуваме медиите да говорят за тях, а в Украйна има свободни медии, които оспорват Зеленски и неговата политика. Очевидно всички участват в националните усилия, но може да има оспорване. И заради това тези видеоклипове привлякоха нашето внимание, защото украинските медии ги подемат, говорейки за това, което се случва наистина в армията. (…)

Ние не поставяме Русия и Украйна на едно и също ниво: има нападнат-нападател; демокрация-авторитарен режим. Въпреки това се стараем, доколкото е възможно по време на война, да представяме истината отблизо. Според вас, Изабел, дали това винаги е съществувало и не сме го виждали, или понеже сме в особена фаза на тази война, в която руската армия се опитва да съсипе Украйна и украинската армия, може би успява?

Изабел Ласер, журналист във в. “Фигаро”: – Имам същите резерви като Венсан за това видео…

– За мобилизацията?

– Да, и по принцип този тип акаунти без абонати, с много малко абонаменти, които разпространяват конспирационистка информация, са на руски тролове. Така че трябва да бъдем изключително внимателни. Второ, има хиляди журналисти в Украйна, които се движат абсолютно свободно абсолютно навсякъде и този тип насилие никога не е бил констатиран, никога не е излизал наяве. Склонна съм да мисля, че ако това е вярно, засега то е изключение. Сега наистина има битка за Бахмут – Бахмут е клане, ако използвам думите на Пригожин: той каза, че сатърът за месо е пуснат. Така че това е нещо абсолютно отвратително и наистина все повече украинци се питат защо да удържат Бахмут. А мнозина днес казват, че Бахмут не представлява никакъв стратегически интерес. Зададох въпроса на Зеленски: “Защо се настървявате, защо не изтеглите войските си от Бахмут, за да ги разположите другаде?”.

– Нещо, което искат много военни.

– Отговорът е много прост. Той каза: “Защото единственият въпрос, който има значение за нас, е какво ще стане след Бахмут”. Това означава, че удържането на Бахмут от украинските войски е политическо и символично удържане.

Днес украинците са във фаза, в която очакват да пристигнат всички западни оръжия, за да бъдат в състояние да започнат контраофанзива. Те искат да задържат максимално руснаците в тези позиции, за да могат след това да вземат преднина.

Водещият: – Украинските войници и офицери не са свръхчовеци. На Запад свикнахме, че това е армия, която прави чудеса, но в даден момент тя може да не издържи.

Със съкращения

Превод от френски: Галя Дачкова

Гласове

https://glasove.com/na-fokus/nay-golemiyat-frenski-tv-kanal-buntove-i-dezertyorstvo-armiyata-na-kiev-se-propukva

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!